Glucosamine/chondroïtine en sterfte

In deze studie heeft men geprobeerd een verband tussen het dagelijks gebruik van glucosamine en/of chondroïtine en cardiovasculaire en algehele sterfte te onderzoeken in een groot Amerikaans cohort. Er werd ook rekening gehouden met demografische en ziektevariabelen die de associatie zouden kunnen beïnvloeden.

16 686 deelnemers werden in de studie opgenomen. Onder de deelnemers bevonden zich 658 (3,94%) deelnemers die al een jaar of langer glucosamine / chondroïtine gebruikten. Tijdens de follow-up (gemiddeld 107 maanden) waren er in totaal 3366 sterfgevallen (20,17%) en 674 (20,02%) als gevolg van hart- en vaatziekten. Gecorrigeerd voor verschillen in leeftijd, geslacht, ras, rookstatus, opleiding en fysieke activiteit bleek dat de sterfte onder gebruikers van het supplement 27% lager was en de sterfte door cardiovasculaire aandoening was 58% lager.
Dit bevestigt eerder Amerikaan en Brits onderzoek dat vergelijkbare resultaten te zien gaf. In het eerder besproken Britse onderzoek naar de relatie tussen sterfte, hart-en vaatziekten en het gebruik van glucosamine waren de cijfers iets lager maar het gerapporteerde gebruik was veel hoger. Grotendeels kwam dit doordat ook mensen die minder lang en consistent glucosamine gebruikten meegeteld werden als gebruiker.

“Ontsteking en cytokine-effecten zijn gesuggereerd als een van de mogelijke mechanismen voor de effecten van glucosamine en chondroïtine op de sterfte. In een dubbelblinde, gerandomiseerde, cross-over studie bij volwassen mannen en vrouwen ontdekten Navarro en collega’s dat de serumconcentraties van C-reactief proteïne (CRP) 23% lager waren na glucosamine en chondroïtine in vergelijking met placebo . In de proteomicsanalyses in dezelfde studie waren verschillende routes significant verschillend tussen de interventies na Bonferroni-correctie, met als belangrijkste een vermindering van de ‘cytokine-activiteit’-route.  Andere onderzoeken hebben een verband gevonden tussen de onderdrukking van bepaalde fosforyleringsroutes en de antikankerwerking van glucosamine. Nog andere studies hebben aangetoond dat glucosamine nierbeschadiging bij ratten kan verminderen door vermindering van oxidatieve stress. Glucosamine heeft ook een invloed op de grootte en het bindingscapaciteit van lipoproteïnecholesterol (LDL) met lage dichtheid (-), een mechanisme dat mogelijk de ontwikkeling van atherosclerose en daaropvolgende hart- en vaatziekten zou kunnen verminderen.

Kan het waargenomen verband tussen de inname van glucosamine / chondroïtine en mortaliteit het gevolg zijn van een andere factor? Ja, maar dit wordt minder waarschijnlijk gemaakt door de consistente richting van de bevindingen in verschillende bevolkingsomgevingen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In alle onderzoeken werd de relatie gecontroleerd op factoren die de relatie zouden kunnen verklaren, inclusief demografische en leefstijlfactoren zoals lichaamsbeweging. Andere mogelijkheden zijn onder meer dat verder gezonde mensen supplementen slikken en daardoor langer leven. Controleren op leeftijd, ras, geslacht, opleiding en lichaamsbeweging kan gedeeltelijk, maar misschien niet volledig, rekening houden met de factor “gezonde mensen”.

 

Glucosamine/Chondroitin and Mortality in a US NHANES Cohort
Dana E. King en Jun Xiang The Journal of the American Board of Family Medicine November 2020, 33 (6) 842-847

Gerelateerd: Door glucosamine minder kan op een hartaanval?

Supplementgebruik vermindert sterfte?

Glucosamine en chondroïtine bij artrose

Glucosamine plus omega-3 beter

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.