N-acetylcysteïne bij colitis ulcerosa

Het supplement n-acetylcysteïne (NAC of acetylcysteine) is een variant van het aminozuur L-cysteïne. Enkele onderzoeken wijzen erop dat het mogelijk van nut is bij colitis ulcerosa.

Deze stof is een sterke antioxidant. Het kan het gehalte glutathion verhogen en heeft daardoor een breed potentieel toepassingsgebied. Het wordt o.a. toegepast voor versterking van het immuunsysteem bij ouderen, bij vastzittende hoest, bij leveraandoeningen en bij diverse psychische aandoeningen. In 2008 en in 2020 zijn vergelijkbare onderzoeken uitgevoerd door verschillende wetenschappers uit verschillende landen.

Colitis ulcerosa is een chronische ontstekingsziekte van de dikke darm die wordt gekenmerkt door rectale bloeding, diarree, buikpijn, gewichtsverlies en koorts. Deze aandoening wordt meestal in eerste instantie behandeld met het medicijn mesalazine, een ontstekingsremmer. In 2008 hadden Spaanse wetenschappers het plan een theorie van Jay Pravda over de oorzaak van colitis te testen. Deze hypothese houdt in dat de darmontsteking het resultaat is van een metabole afwijking die bestaat uit  een overmatige productie van waterstofperoxide door epitheelcellen van het colon. Een deel van deze waterstofperoxide kan dan veranderen in hydroxylradicalen die schade toebrengen aan de darm. Een veelvoorkomend kenmerk van patiënten met inflammatoire darmaandoeningen is een uitputting van endogene antioxidanten zoals vitamine C, beta-caroteen, alfa-tocoferol (vitamine E) en glutathion. Deze laatste in misschien wel de belangrijkste in dit opzicht. Glutathion bestaat gedeeltelijk uit l-cysteïne. Zoals gezegd kan n-acetylcysteine het glutathiongehalte verhogen. Zodoende kwam men op het idee dit supplement, in een dosering van 800 mg per dag, te geven aan colitis ulcerosapatiënten.
Zevenendertig patiënten met milde tot matige colitis ulcerosa werden gerandomiseerd om een kuur van 4 weken met oraal mesalazine (2,4 g / dag) plus N-acetyl-L-cysteïne ( NAC) (0,8 g / dag) (groep A) of mesalamine plus placebo (groep B). Na 4 weken waren 66% van de deelnemers in groep A in remissie gegaan. Dit percentage was 50% in groep A. Ook de gemiddelde afname van symptomen volgens de standaardtest was groter in de groep die de n-acetyl cysteine had gekregen en bij hen daalden ook het gehalte ontstekingsstoffen in het bloed sterker dan bij de mensen die alleen mesalazine hadden gekregen.

Perzisch  onderzoek

In Iran is onlangs een groter onderzoek uitgevoerd . Bij aanvang hadden deze patiënten over het algemeen vermoedelijk ernstigere klachten. Ze kregen althans een agressievere behandeling. Naast mesalazine (4 gram per dag) gaf men ook hoge doses corticosteroïden (1 mg per kg lichaamsgewicht prednisolon). De 186 patiënten kregen in dit gerandomiseerde dubbelblind onderzoek 2 x daags 400 mg NAC of een placebo gedurende 16 weken. In deze periode werd de prednisolon afgebouwd. De patiënten werden daarna nog 6 weken gevolgd.  Hierna werd gekeken bij welke patiënten de klachten weer waren teruggekomen.

Veel meer mensen in de placebogroep hadden een terugval gekregen dan in de groep die n- acetylcysteïne had gekregen.

Rijke voedselbronnen van dit aminozuur zijn varkenskarbonades, rundvlees, kipfilet, tonijn, linzen, havermout, eieren en yoghurt.

N-acetyl-L-cysteine combined with mesalamine in the treatment of ulcerative colitis: Randomized, placebo-controlled pilot study
Luis G Guijarro, et al. World J Gastroenterol. 2008 May 14; 14(18): 2851–2857.
Effect of N-acetylcysteine on remission maintenance in patients with ulcerative colitis: A randomized, double-blind controlled clinical trial
Kourosh Masnadi Shirazi, et al. , Clinics and Research in Hepatology and Gastroenterology
Available online 14 October 2020

Gerelateerd: Crohn, colitis en kokosolie
Groene thee extract mogelijk positief bij colitis ulcerosa
Andrographis paniculata bij colitis ulcerosa
Curcumin bij darmaandoeningen
Boswellia
N- acetylcysteine tegen de griep
Acetylcysteine bij autisme
Acetylcysteine bij schizofrenie

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.