Zeep, waterstofperoxide en Listerine tegen virussen

Virussen worden snel vernietigd door zeep en waterstofperoxide. Nu blijkt dat ook in zeer lage concentraties deze stoffen coronavirussen kunnen vernietigen waardoor het toepasbaar is als mondwater en neusspray. Men testte diverse oplossingen in het laboratorium.

Een 1% babyshampoo-oplossing, die in de VS vaak door KNO artsen wordt gebruikt om de sinussen te spoelen, deactiveerde meer dan 99,9% van het humaan coronavirus na een contacttijd van twee minuten. Bij 30 seconden was dit percentage al 90% . Een andere neusspray, met zuiveringszout, was niet in staat het virus te vernietigen.

Met water en zeep kun je ook je mond spoelen en gorgelen. Verschillende specifieke mondwater- en gorgelproducten  werden ook getest en waren ook effectief bij het inactiveren van het infectieuze virus. Waterstofperoxide mondwater (1,5%) kon tussen de 90 en 99% van het virus inactiveren na slechts 30 seconden contacttijd. Bij 2 minuten steeg dit percentage overigens niet.

Nog effectiever was Listerine in het doden van de virussen. Na 30 seconden contacttijd waren meer dan 99,9% van de virussen uitgeschakeld.

Dr Meyers en de andere auteurs menen dat hygiënemaatregelen met deze middelen de besmettelijkheid van geïnfecteerde mensen vermindert. Wellicht kan hiermee ook de virale belasting bij een recente besmetting sterk worden verminderd.

Lowering the transmission and spread of human coronavirus
Craig Meyers PhD, et al. Journal of Medical Virology 2020

 

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.