Vitamine D in het verpleeghuis – Covid 19

In het verpleeghuis hebben bijna alle bewoners die geen goede suppletie krijgen een vitamine D tekort. Dat is zo in Nederland en ook in Frankrijk. De deelnemers aan dit onderzoek waren 66 bewoners met corona, dit voorjaar, uit een verpleeghuis in Zuidoost Frankrijk. De “interventiegroep” werd gedefinieerd als degenen die een hoge doses (80 000 IE) vitamine D3-suppletie hadden gekregen tijdens de maand waarin diagnose van corona werd gesteld of in de voorgaande maand, en de “controlegroep” kwam overeen met alle andere deelnemers. In dit verpleeghuis is het de gewoonte om de bewoners om de 2 of 3 maanden een dergelijke dosis vitamine D te geven omdat de ervaring had geleerd dat anders haast iedereen een ernstig tekort zou hebben. Daarom had men niet de moeite genomen het vitamine D gehalte vast te stellen. Na ongeveer een maand na de diagnose werd gekeken wat het ziekteverloop en de sterfte was geweest.

Een groot verschil in sterfte tussen de twee in andere opzichten vergelijkbare groepen. Een minpunt voor de bewijskracht is dat de groep die geen vitamine D had gekregen maar 9 personen bevatte.

 

Het sterftepercentage in de groep die de vitamine D had gekregen was 17,5% en in de andere groep was dit percentage 55,6%.

“We ontdekten ook dat geen van de andere specifieke geneesmiddelen die in deze quasi-experimentele studie werden gebruikt, geassocieerd was met een betere overlevingskans bij COVID-19-patiënten. Over het belang van deze medicijnen in COVID-19 wordt nog steeds gedebatteerd, of het nu gaat om corticosteroïden , hydroxychloroquine of azithromycine. Er moet echter worden opgemerkt dat deze medicijnen hier werden gegeven als onderdeel van de patiëntenzorg in de meest ernstige klinische situaties, wat hun (eventuele) effectiviteit had kunnen vertekenen en maskeren.”

 

De auteurs vatten samen:

• Vitamine D is mogelijk een centrale biologische bepalende factor van de COVID-19-uitkomsten.

• Bolus (hoge dosis) vitamine D3-suppletie tijdens of vlak voor COVID-19 werd in verband gebracht met minder ernstige COVID-19 bij kwetsbare ouderen.

• Bolus vitamine D3-suppletie tijdens of net voor COVID-19 was geassocieerd met een betere overleving bij kwetsbare ouderen.

• Er wordt verwacht dat gerandomiseerde gecontroleerde studies het effect van vitamine D-suppletie op de COVID-19-prognose definitief zullen concluderen.”

Vitamin D and survival in COVID-19 patients: A quasi-experimental study
Cédric Annweiler, et al. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology Available online 13 October 2020, 105771

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.