Minder ziek door multi-vitaminen en mineralen

Een groep volwassenen die dagelijks een multivitaminen- en mineralensupplement slikten in een 12 weken durende studie, hadden veel minder last van verkoudheid en griep dan hun tegenhangers in een controlegroep die een placebo hadden gekregen.

De 42 deelnemers aan het onderzoek waren tussen 55-75 jaar oud, gezond, rookten niet en hadden geen ernstig vitamine D tekort. Degenen die vitaminetabletten gebruikten moesten hier 3 weken voor de start mee stoppen. Het gebruikte supplement bevatte vitamine A 700 µg, vitamine C 1000 mg, vitamine D 400 IE, vitamine E 45 mg, vitamine B6 6,6 mg, vitamine B12 9,6 mcg, foliumzuur 400 mcg, ijzer 5 mg, zink 10 mg, koper 0,9 mg en selenium 110 mcg.

De immuunindicatoren bleven ongewijzigd in de groep die het supplement ontving.
De multivitaminegroep vertoonde een verbeterde vitamine C- en zinkstatus in het bloed. Het meest intrigerende was dat de ziektesymptomen die door deze groep werden gemeld minder ernstig waren en sneller weggingen dan die van de placebogroep. 65% van de  deelnemers in de placebogroep meldde ziektedagen t.o.v. 48% van de mensen in de supplementgroep. Dit verschil was niet statistisch significant. Het aantal ziektedagen in de supplementengroep bij ziekte was gemiddeld minder dan drie, vergeleken met meer dan zes voor de placebogroep. Dat verschil was wel groot genoeg om significant te zijn. Ook was er een groot verschil in de ernst van de symptomen. Die werden veel vaker als mild ervaren in de groep die het supplement had gekregen.

The Effect of a Multivitamin and Mineral Supplement on Immune Function in Healthy Older Adults: A Double-Blind, Randomized, Controlled Trial
Mary L Fantacone et al. Nutrients. 2020 Aug 14;12(8):E2447. doi: 10.3390/nu12082447.

 

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.