Lage vitamine D & K, hogere sterfte

Volgens een Nederlands onderzoek is het sterfterisico mogelijk sterk verhoogd als er sprake is van zowel een laag vitamine D als vitamine K gehalte.

Deze studie is een onderdeel van een groot bevolkingsonderzoek dat sinds 1997 in Groningen plaatsvindt. Men kon de gegevens gebruiken van ongeveer 4800 deelnemers die bij aanvang van middelbare leeftijd waren en geen medicijnen gebruikten die het vitamine K gehalte beïnvloeden. Wat betreft vitamine D werd er rekening gehouden met het seizoen dat het bloed werd afgenomen i.v.m. lage vitamine D gehaltes in de winter. Bij 40 % werd een vitamine D tekort (lager dan 50 nmol/L) vastgesteld en bij 29% een vitamine K tekort (dp-ucMGP ? 361). 20 % van de deelnemers hadden een gebrek aan allebei de vitamines. Na ongeveer 14 jaar bleek dat in die categorie de sterfte ongeveer 45% hoger was dan bij de deelnemers die bij aanvang geen ernstig tekort hadden.

De laagste vitamine D-groep (lager dan 25 nmol / L) gecombineerd met een lage vitamine K vertoonde het grootste sterfterisico: 2,27 . In percentages is dit 227 %. Een dergelijk onderzoek kan overigens geen oorzaken bewijzen.

De onderzoekers schrijven:

Deze resultaten voor ongunstige metingen van cardiovasculaire gezondheid, slechtere fysieke prestaties, fracturen en verhoogde sterfte kunnen allemaal verband houden met de afzetting van calciumkristallen in het vaatstelsel en de nier. Met lage hoeveelheden vitamine D en K worden de processen om vitamine K-afhankelijke eiwitten te activeren om botmineralisatie te stimuleren en verkalking van zacht weefsel te remmen verminderd, wat kan leiden tot vasculaire verkalking en de dood. Dit proces zou mogelijk kunnen worden tegengegaan door een gecombineerde vitamine D- en K-suppletie, aangezien gunstige effecten op de botmineraaldichtheid en elastische eigenschappen van de arteriële vaatwand zijn gerapporteerd in vergelijking met alleen vitamine D-suppletie. Dit komt ook overeen met gerandomiseerde onderzoeken die een vitamine D-supplement vergeleken met een vitamine D + K-supplement en waarbij synergetische effecten werden waargenomen voor de combinatie van vitamine D en K. We kunnen echter niet uitsluiten dat de vitamine K-status niet geassocieerd is met mortaliteit in de context van voldoende vitamine D-status.

Combined low vitamin D and K status amplifies mortality risk: a prospective study
Adriana J. van Ballegooijen et al. European Journal of Nutrition (2020)

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.