Ginkgo Biloba bij glaucoom

© tawatchai @ freedigitalphotos.net

Ginkgo Biloba extract kan mogelijk verbetering geven bij normaledrukglaucoom.

Bij de oogziekte glaucoom speelt een verminderde doorbloeding een rol. Er bestaan aanwijzingen dat bloedvatproblemen elders in het lichaam een risicofactor zijn voor glaucoom. Dit lijkt vooral een rol te spelen bij glaucoom zonder duidelijk verhoogde intraoculaire druk. Extracten van de bladeren van de Ginkgo biloba-boom
zijn gebruikt door patiënten met bloedvatproblemen en bij de behandeling van cerebrale insufficiëntie door verminderde doorbloeding. Er zijn verschillende werkingsmechanismen van ginkgo beschreven: effecten op de bloedcirculatie, zoals vasoregulerende (bloedvatwandverwijdende) activiteit, remming van bloedplaatjes-activerende factorreceptoren plus nog andere metabolische veranderingen die misschien de nadelige gevolgen van zuurstofgebrek kunnen verminderen.
In een crossover dubbelblind onderzoek met 27 patiënten met normaledrukglaucoom heeft men aan een Italiaanse universiteit onderzocht of toediening van dit plantenextract verbetering zou kunnen geven bij glaucoom. Bij een dergelijk onderzoek krijgt de ene groep eerst een placebo en de andere groep de actieve stof en  in de tweede fase worden de groepen omgewisseld. Men kreeg 3 maal daags 40 mg Ginkgo biloba extract gedurende 12 weken. Uit de resultaten van de metingen van de visual field bleek dat de ginkgo duidelijk een postief effect had op het gezichtsvermogen.

In het tweede paar staafjes zie je de afname van de afwijkingen in het gezichtsveld na gebruik van de ginkgo. Groep A kreeg in fase 1 de ginkgo en in fase 2 de placebo en bij groep B was dit andersom. Washout is de meting na de tussenpoos van 4 weken die zat tussen fase 1 en fase 2.

Effect of Ginkgo biloba extract on preexisting visual field damage in normal tension glaucoma. Quaranta, L., Bettelli, S., Uva, M. G., Semeraro, F., Turano, R., & Gandolfo, E. (2003)Ophthalmology, 110(2), 359–362.
Ginkgo biloba: An adjuvant therapy for progressive normal and high tension glaucoma
A.K. Cybulska-Heinrich et al. Mol Vis. 2012; 18: 390–402.

Gerelateerd: Nicotinamide bij glaucoom
Ginkgo bevordert herstel na beroerte
Ginkgo bij tinnitus
Ginkgo Biloba veiliger dan gedacht
Ginkgo Biloba – alzheimer, tegenstrijdige resultaten

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.