Probiotica bij corona

Probiotica kan mogelijk het verloop van een Covid-19 infectie positief beïnvloeden. Een Italiaans onderzoek onder 70 ziekenhuispatiënten liet een sneller herstel zien onder de patiënten die een probioticasupplement kregen als aanvullende therapie.

De reden van het onderzoek was dat Chinese onderzoekers eerder veranderingen in de microbiota bij patiënten die zijn overleden aan een COVID-19-infectie hadden vastgesteld. Een afname van bifidobacteriën en lactobacillen, de belangrijkste families van symbiotische bacteriën, evenals een toename van opportunistische –  ziekmakende-  bacteriën zoals Corynebacterium of Ruthenibacterium. Een dergelijke  dysbiose in de darmen heeft een verreikende immuunimpact op o.a. het immuunsysteem van de longen en kan daarom een extra risico zijn voor ademnood veroorzaakt door COVID-19.

De patiënten in het Italiaanse onderzoek, die tussen 9 maart en 4 april 2020 werden opgenomen in een Romeins Ziekenhuis,  kregen niet-invasieve beademing .  Het waren dus ernstig zieke maar niet-kritieke patiënten. De meesten kregen hydroxychloroquine en sommigen ook antibiotica en/of tocilizumab. 28 patiënten kregen het probioticasupplement in een hoge dosering dat bestond uit de volgende bacteriën: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus , Lactobacillus helveticus , Lactobacillus paracasei , Lactobacillus plantarum , Lactobacillus brevisBifido Bacterium lactisB. lactis . De overige 42 patiënten kregen dit niet en vormden de controlegroep.

Binnen 72 uur vertoonden bijna alle met de probiotica behandelde patiënten remissie van diarree en andere symptomen in vergelijking met minder dan de helft van de controlegroep. Het geschatte risico op het ontwikkelen van respiratoir falen was achtvoudig lager bij patiënten die probiotica kregen. Zowel de opname van patiënten die van de sub intensive care naar de IC werden overgebracht als de sterfte waren hoger in de controlegroep. In de probioticagroep genas iedereen snel en niemand hoefde aan de mechanische beademing .

OB- = controlegroep. Deze mensen kregen geen probiotica. OB+ = probioticagroep

 

Challenges in the Management of SARS-CoV2 Infection: The Role of Oral Bacteriotherapy as Complementary Therapeutic Strategy to Avoid the Progression of COVID-19
Gabriella d’Ettorre  et al. Front. Med., 07 July 2020

Gerelateerd: Probiotica voor betere immuniteit ouderen

Delen.

2 gedachten aan “Probiotica bij corona”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.