Probiotica kan mogelijk het verloop van een Covid-19 infectie positief beïnvloeden. Een Italiaans onderzoek onder 70 ziekenhuispatiënten liet een sneller herstel zien onder de patiënten die een probioticasupplement kregen als aanvullende therapie.
De reden van het onderzoek was dat Chinese onderzoekers eerder veranderingen in de microbiota bij patiënten die zijn overleden aan een COVID-19-infectie hadden vastgesteld. Een afname van bifidobacteriën en lactobacillen, de belangrijkste families van symbiotische bacteriën, evenals een toename van opportunistische – ziekmakende- bacteriën zoals Corynebacterium of Ruthenibacterium. Een dergelijke dysbiose in de darmen heeft een verreikende immuunimpact op o.a. het immuunsysteem van de longen en kan daarom een extra risico zijn voor ademnood veroorzaakt door COVID-19.
De patiënten in het Italiaanse onderzoek, die tussen 9 maart en 4 april 2020 werden opgenomen in een Romeins Ziekenhuis, kregen niet-invasieve beademing . Het waren dus ernstig zieke maar niet-kritieke patiënten. De meesten kregen hydroxychloroquine en sommigen ook antibiotica en/of tocilizumab. 28 patiënten kregen het probioticasupplement in een hoge dosering dat bestond uit de volgende bacteriën: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus , Lactobacillus helveticus , Lactobacillus paracasei , Lactobacillus plantarum , Lactobacillus brevis , Bifido Bacterium lactis , B. lactis . De overige 42 patiënten kregen dit niet en vormden de controlegroep.
Binnen 72 uur vertoonden bijna alle met de probiotica behandelde patiënten remissie van diarree en andere symptomen in vergelijking met minder dan de helft van de controlegroep. Het geschatte risico op het ontwikkelen van respiratoir falen was achtvoudig lager bij patiënten die probiotica kregen. Zowel de opname van patiënten die van de sub intensive care naar de IC werden overgebracht als de sterfte waren hoger in de controlegroep. In de probioticagroep genas iedereen snel en niemand hoefde aan de mechanische beademing .
Challenges in the Management of SARS-CoV2 Infection: The Role of Oral Bacteriotherapy as Complementary Therapeutic Strategy to Avoid the Progression of COVID-19
Gabriella d’Ettorre et al. Front. Med., 07 July 2020
Gerelateerd: Probiotica voor betere immuniteit ouderen
Delen.
2 pingbacks