Gember tegen hooikoorts

Afbeelding van KEKO64 at FreeDigitalPhotos.net

Gember is waarschijnlijk een  goed middel om   hooikoortsklachten – allergische rinitis – te verminderen. Volgens een Thais onderzoek werkt het even goed als het medicament loratadine maar dan zonder veel nadelige bijwerkingen.

Gember (Zingiber officinale Roscoe) wordt over de hele wereld veel gebruikt als specerij. In de Thaise traditionele geneeskunde wordt het gebruikt als onderdeel van kruidengeneesmiddelen voor de behandeling van verkoudheid, obstipatie, slapeloosheid en het verlichten van winderigheid. In andere tradities zoals de Indiase en Chinese geneeskunde wordt gember gebruikt voor verschillende aandoeningen zoals astma, misselijkheid en artritis. Op deze site staan o.a. artikelen over de werkzaamheid van gember bij misselijkheid t.g.v. chemo en als middel tegen migraine.

In onderzoek met muizen verminderde toediening van een 2% gemberdieet de ernst van neuswrijven en niezen door nasale gevoeligheid  van ovalbumine (een stof uit eieren om een allergische reactie uit te lokken) en onderdrukte infiltratie van mestcellen in neusslijmvlies en afgifte van IgE i. Bovendien zou 6-gingerol  de cytokineproductie voor T-celactivering en -proliferatie kunnen remmen, daarom konden B-cel en mestcel niet worden geactiveerd. Daarom kwamen de onderzoekers op het idee een zelf geproduceerd gemberextract uit te proberen bij mensen die veel last hadden van hooikoorts. Een capsule bevatte 125 mg van dit gemberextract. Een ruwe schatting op basis van het gingerol-6 gehalte laat ons vermoeden dat dit vergelijkbaar is met ongeveer 1 gram verse gember. De 80 proefpersonen die aan een tamelijk ernstige vorm van hooikoorts (allergische rinitis) leden en in de gembergroep waren ingedeeld kregen 4 capsules per dag. De andere helft kreeg 10 mg loratadine. 36 personen in elke groep deden tot het eind mee.

In beide groepen trad er ongeveer een halvering van de ernst van de symptomen van hooikoorts op in de 6 weken dat het onderzoek duurde. Verstopte neus, brandende ogen, slaapproblemen en andere symptomen:

Total RQLQ is de totaalscore voor “Allergische rhinoconjunctivitis”, een meer wetenschappelijke naam voor de klachten die hooikoorts genoemd worden. In beide groepen trad aanmerkelijke verbetering op.

Er was een groot verschil in het aantal mensen dat last had van de nadelige bijwerkingen droge keel en mond, vermoeidheid en slaperigheid. Dit kwam veel vaker voor in de loratadinegroep. Alleen boertjes laten kwam veel meer voor in de groep die de gember had gekregen

Ginger extract versus Loratadine in the treatment of allergic rhinitis: a randomized controlled trial. Yamprasert, R., Chanvimalueng, W., Mukkasombut, N. et al. BMC Complement Med Ther 20, 119 (2020).

Prevention of allergic rhinitis by ginger and the molecular basis of immunosuppression by 6-gingerol through T cell inactivation. Kawamoto Y, Ueno Y, Nakahashi E, Obayashi M, Sugihara K, Qiao S, et al.  J Nutr Biochem. 2016;27:112–22.

Gerelateerd: Quercetine tegen hooikoorts
Gember tegen migraine
Gember tegen misselijkheid chemotherapie

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.