Corona en selenium

Een sterk verband tussen het seleniumgehalte in haarmonsters en het genezingspercentage van ziekenhuispatiënten met corona in diverse Chinese steden

Zo’n 40 jaar geleden schreef de orthomoleculaire pionier Dr. Richard Passwater dat optimale hoeveelheden selenium de immuunrespons stimuleert en een uiterst belangrijke voedingsstof is ter bestrijding van bacteriele en virale infecties (Selenium as food and medicine – Keats Publising 1980, pag.88-95) Die bevinding werd onlangs nogmaals bevestigd door wetenschappers van de Universiteit van Surrey. Zij vonden in China een positieve relatie tussen genezen corona-patiënten en hun seleniumstatus.

Nederlandse bodem
Selenium is een essentieel sporenelement dat we in de vorm van vis, vlees, granen of een voedingssupplement binnen krijgen. Zo is in de afgelopen decennia gebleken dat het een positieve uitwerking heeft bij het binnen de perken houden van virale ziekten. Ook vormt het een onderdeel van het krachtigste lichaamseigen antioxidantsysteem dat ook  glutathion bevat. Intussen heeft bijna elke Nederlander een tekort aan dit belangrijke mineraal door de verarming van de bodem. In China zijn er- afhankelijk van de geografische ligging van de verschillende gebieden -bevolkingsgroepen met zowel de laagste als de hoogste seleniumstatus ter wereld.

Seleniumstatus
Margaret Rayman, professor voedingsgeneeskunde aan de Universiteit van Surrey was, gezien de geschiedenis van virale infecties die verband houden met een seleniumtekort, geinteresseerd in een mogelijk verband tussen de seleniumstatus en de weerstand tegen het coronavirus. Rayman en haar collega- onderzoekers vergeleken de gegevens van geinfecteerde patienten uit verschillende delen van China.
Zij ontdekten dat mensen uit gebieden met een hoog seleniumgehalte eerder herstelden van corona. In Enshi ( provincie Hubei) was het genezingspercentage bijna 3 x hoger dan het gemiddelde percentage uit andere gebieden waar het seleniumgehalte in de bodem lager was.

Verder onderzoek noodzakelijk
Volgens medisch statisticus Kate Bennett – een van de leden van de onderzoeksgroep- is er een significant verband tussen de lichaamshoeveelheid selenium en het genezingspercentage bij een coronabesmetting.
Maar die moet volgens haar niet overdreven worden, want er is alleen nog gewerkt met epidemiologische informatie en niet op basis van individualiteit, zoals leeftijdsverschillen en eventueel reeds bestaande ziekten.
Een ander lid van de onderzoeksgroep dr. Ramy Saad vond de correlatie tussen selenium en corona echter overtuigend. De conclusie is dat een zorgvuldige en grondige beoordeling van de rol die selenium kan spelen in het anti-coronagevecht gerechtvaardigd is en mogelijk bij zou kunnen dragen in het bepalen van het gezondheidsbeleid. Gezien de lage gehaltes selenium in de Nederlandse bodem is om die reden een dagelijkse inname van 100-200 mcg selenium in de vorm van een supplement zeker aan te bevelen !

Bronnen: Association between regional selenium status and reported outcome of Covid-19 cases in China-Jinsong Zhang et al. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 111, Issue 6, June 2020, Pages 1297–1299
Link identified between dietary selenium and outcome of COVID-19 disease. Science Daily 29 april 2020

Delen.

Eén gedachte over “Corona en selenium”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.