Sommige druivenextracten kunnen het cholesterolgehalte verlagen zo blijkt uit een onlangs gepubliceerde studie. Dit is echter lang niet altijd het geval.
Het betreft een meta-analyse over onderzoeken naar het effect van diverse soorten supplementen met druiven-extracten, en van druivensap op het LDL-cholesterol en andere risicofactoren voor atherosclerose.
Dezelfde onderzoeksresultaten gegroepeerd naar soort supplement of sap, nu t.o.v. de aanvangswaarde. Daarom zijn er kleine verschillen met de eerste grafiek.
In bovenstaande grafieken staan de resultaten van de verschillende onderzoeken wat betreft LDL-cholesterol grafisch weergegeven. Hoe verder naar links hoe sterker de verlaging van het cholesterol. Zoals u kunt zien kon in enkele onderzoeken dit gehalte sterk worden verlaagd terwijl andere studies geen verbeteringen lieten zien. Een verlaging van 20 (mg/dl) is ongeveer gelijk aan de Nederlandse rekeneenheid van 0,5 mmol/L. Druivensap had geen effect terwijl de verschillen bij de supplementen groot waren.
De auteurs concluderen:
“Deze meta-analyse stelde ons in staat om de individuele impact van verschillende druivenproducten op het lipidenprofiel te evalueren. Zoals bekend worden fenolische verbindingen voornamelijk gedistribueerd in de schil, stengel, blad en zaad van de druif, met sap met een lager fenolgehalte. Bovendien variëren de soorten fenolverbindingen met cultivar, bodemsamenstelling, geografische oorsprong en ook met betrekking tot de verschillende delen van de druif; dat wil zeggen, zaden zijn rijk aan galluszuur, (+) – catechine, epicatechine, dimeer procyanidine, proanthocyanidinen, terwijl de schil rijk is aan proanthocyanidinen, ellaginezuur, myricetine, quercetine, kaempferol, trans-resveratrol. In onze studie vonden we een gunstig effect van hele druivenproducten op het lipidenprofiel, terwijl er geen significante verandering werd waargenomen na suppletie met extracten van druivenpitten en druivensap. Deze bevinding kan worden verklaard door het feit dat hele druivenproducten huid, pulp en zaden bevatten, die een mengsel van polyfenolverbindingen leveren met een potentieel synergetisch effect op het lipidenmetabolisme.”
De studie van Argani 2016 scoort goed wat betreft het LDL- cholesterol, het totaalcholesterol, PON (hier niet getoond) en het triglyceridegehalte. In dit Iraanse onderzoek gaf men dagelijks, gedurende 8 weken, 200 mg druivenpitextract of placebo’s aan de proefpersonen met een slecht lipideprofiel. Het is daarom zeer de vraag of de conclusies van de auteurs van de meta-analyse wel juist zijn. Ik denk dat het erg afhankelijk is van het gebruikte supplement of er een verbetering plaatsvindt van de cholesterolgehaltes.
Impact of Grape Products on Lipid Profile: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Studies Toberta Lupoli et al. J Clin Med. 2020 Feb; 9(2): 313.
The effect of red grape seed extract on serum paraoxonase activity in patients with mild to moderate hyperlipidemia Hassan Argani et al. Sao Paulo Med. J. vol.134 no.3 São Paulo May./June 2016 Epub May 13, 2016
Gerelateerd: Druivenpitextract en hoge bloeddruk
Delen.