Druivenpitextract bij hoge bloeddruk

Volgens een meta-analyse kan druivenpit-extract hoge bloeddruk helpen verlagen.

In deze meta-analyse werden de resultaten samengevoegd van alle relevante eerdere klinische onderzoeken, gepubliceerd in het Engels, waarbij men de invloed van  een druivenpit-extract op de bloeddruk had bestudeerd.Men voegde de resultaten samen van 16 klinische onderzoeken waar in totaal 810 mensen aan hadden meegedaan. Gemiddeld was de bloeddrukverlaging 6,08 mm systolisch en 2,8 diastolisch terwijl voor het overgrote deel mensen met licht verhoogde bloeddruk hadden deelgenomen. Bij mensen met het metabool syndroom was de gemiddelde daling iets groter.
Wat verder opvallend was bij het nakijken van de onderliggende onderzoeken is dat de studies met een langere duur veel beter scoorden dan de onderzoeken waarbij de mensen maar 2 tot 4 weken een druivenpitsupplement hadden gekregen. De dosering was in sommige onderzoeken ook te hoog zo lijkt het.

De gemiddelde daling van de systolische bloeddruk boven en de diastolische bloeddruk onder van de diverse  studies.

De studie van Belacaro (2013) had het sterkste effect. Men gebruikte het gepatenteerde extract Enovita dat gedurende  12 weken werd gegeven in dagelijkse doses van 150 en 300 mg. Ook de onderzoeken die 8 weken duurden lieten een sterk effect zien. Drie studies die geen effect lieten zien heb ik opgezocht. Eén onderzoek gaf speciaal druivensap gedurende 2 weken en de tweede een  druivenpit-extract(1000 mg per dag) in diverse periodes van 4 weken. Deze hoge dosering werd ook in het derde onderzoek zonder positief resultaat gegeven. In dat onderzoek scoorde de combinatie vitamine C 500 mg + druivenpit-extract 1000 mg per dag duidelijk slechter dan alleen de vitamine C. Dit onderzoek duurde 6 weken.

Eén van de meest opmerkelijke  verschillen tussen alcohol en rode wijn betreft  het effect op de bloeddruk. Terwijl de regelmatige consumptie van alcohol de bloeddruk met ongeveer 1 mm Hg verhoogt voor elke 10 gram alcohol die wordt geconsumeerd, kan rode wijn, in ieder geval in combinatie met matig drinken (1-4 standaarddranken per dag), alcoholgerelateerde hypertensie aanzienlijk terugdraaien. Dit effect is in verband gebracht met de fenolische bestanddelen van wijn, voornamelijk procyanidinen. Deze stoffen in rode wijn en druivenpit-extracten remmen  rechtstreeks angiotensine-converterend enzym (ACE)  en verlengen indirect de levensduur van endotheel gegenereerd stikstofoxide door de productie van superoxide, de belangrijkste fysiologische wegvanger ervan, uit endotheel NADP-oxidase te remmen. Dit leidt tot een verlaging van zowel de systolische als de diastolische bloeddruk, met mogelijk gunstige effecten voor alle risicofactoren die verband houden met hypertensie (beroerte, hartziekte, hartfalen en nierziekte).

The impact of grape seed extract treatment on blood pressure changes. A meta-analysis of 16 randomized controlled trials Haili Zhang, MM, et al. Medicine (Baltimore). 2016 Aug; 95(33): e4247.
Grape Seed Procyanidins in Pre- and Mild Hypertension: A Registry Study
Gianni Belcaro, et al. Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 313142.
The combination of vitamin C and grape-seed polyphenols increases blood pressure: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial.Ward, N. C., Hodgson, J. M., Croft, K. D., Burke, V., Beilin, L. J., & Puddey, I. B. (2005). Journal of Hypertension, 23(2), 427–434.

Gerelateerd: Druivenpitextract vermindert menopauzeklachten
Kankeronderzoek druivenpitextract

Delen.

Eén gedachte over “Druivenpitextract bij hoge bloeddruk”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.