Vitamine D en Covid-19 deel 2

In gerenommeerd Engels wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Diabetes & Endocrinology schreef Fiona Mitchel op 20 mei 2020 een artikel waaruit we citeren:
“een meta-analyse uit 2017 van individuele patiëntgegevens van 11 321 deelnemers in 25 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken toonde aan dat vitamine D-suppletie beschermde tegen acute luchtweginfecties en dat patiënten met zeer lage (<25 nmol / L) serum 25-hydroxyvitamine D-concentraties (een marker van vitamine D-status)  het meeste voordeel behalen met extra vitamine D.
Een groeiend aantal indirecte bewijzen verbindt nu ook specifiek de uitkomsten van corona en vitamine D-status. SARS-CoV-2, het virus dat verantwoordelijk is voor COVID-19, kwam op en begon zich eind 2019 (winter) te verspreiden op het noordelijk halfrond, wanneer de niveaus van vitamine D op hun dieptepunt liggen. Ook hebben landen op het noordelijk halfrond een groot deel van de lasten en gevallen van sterfte gedragen. In een cross-sectionele analyse in heel Europa was de COVID-19-mortaliteit significant geassocieerd met de vitamine D-status bij verschillende populaties. De lage sterftecijfers in de Scandinavische landen lijken uitzonderingen op de trend naar slechtere resultaten op meer noordelijke breedtegraden, maar de bevolking in deze landen is relatief rijk aan vitamine D vanwege de wijdverbreide verrijking van voedsel [en supplementen]. Italië en Spanje lijken ook uitzonderingen, maar de prevalentie van vitamine D-tekort bij deze populaties komt verrassend vaak voor.

Bovendien worden zwarte en etnische minderheden – die vaker vitamine D-tekort hebben omdat ze een donkerdere huid hebben – erger getroffen dan blanken door COVID-19. Uit gegevens van het Britse Office for National Statistics blijkt bijvoorbeeld dat zwarte mensen in Engeland en Wales meer dan vier keer meer kans hebben om te overlijden aan COVID-19 dan blanken.
Een rol voor vitamine D in de reactie op COVID-19-infectie kan tweeledig zijn. Ten eerste ondersteunt vitamine D de productie van antimicrobiële peptiden in het ademhalingsepitheel, waardoor infectie met het virus en de ontwikkeling van COVID-19-symptomen minder waarschijnlijk worden. Ten tweede kan vitamine D de ontstekingsreactie op infectie met SARS-CoV-2 helpen verminderen. Deregulering van deze respons, vooral van het renine-angiotensinesysteem, is kenmerkend voor COVID-19 en de mate van overactivering wordt geassocieerd met een slechtere prognose. Van vitamine D is bekend dat het een interactie aangaat met een eiwit in deze route – angiotensine-converterend enzym 2 (ACE2) – dat ook wordt geëxploiteerd door SARS-CoV-2 als ingangsreceptor. Terwijl SARS-CoV-2 de expressie van ACE2 downreguleert, bevordert vitamine D de expressie van dit gen.
Rose Anne Kenny (Trinity College Dublin, Universiteit van Dublin, Ierland) leidde het cross-sectionele onderzoek naar sterfte en vitamine D-status en is de hoofdonderzoeker van de Irish Longitudinal Study on Aging (TILDA). Ze is ervan overtuigd dat de aanbevelingen van alle volksgezondheidsinstanties moeten zijn dat de bevolking tijdens deze pandemie vitamine D-supplementen neemt. “Het indirecte bewijs is zeer sterk”, zegt ze over het mogelijke effect op de COVID-19-uitkomsten. Daaraan toevoegend:

“we hebben geen gerandomiseerde, gecontroleerde proefgegevens, maar hoelang wilt u wachten in de context van een dergelijke crisis? We weten dat vitamine D belangrijk is voor de musculoskeletale (spier) functie, dus mensen zouden het toch al moeten nemen ”.

Kenny raadt aan om op zijn minst vitamine D-supplementen te geven aan bewoners van verzorgingshuizen, tenzij er een zeer goede reden is om dit niet te doen.

Vitamin-D and COVID-19: do deficient risk a poorer outcome?
Fiona Mitchell The Lancet Diabetes & Endocrinology

Gerelateerd: Beschermt vitamine D tegen ernstige vorm van corona?

Delen.

2 gedachten aan “Vitamine D en Covid-19 deel 2”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.