Resveratrol voor het geheugen van vrouwen

In een langdurig onderzoek is aangetoond dat resveratrol een belangrijke ondersteuning kan zijn voor het behoud van het denkvermogen.

Van resveratrol, een fyto-oestrogeen en fyto-alexine dat in kleine hoeveelheden aanwezig is in verschillende voedingsmiddelen zoals druiven, bessen en noten, is aangetoond dat het de endothele vaatverwijderfunctie bij mensen verbetert waardoor de doorbloeding kan verbeteren. Van resveratrol is eerder aangetoond dat het het verbale geheugen mogelijk verbetert bij oudere volwassenen na zes maanden van 200 mg suppletie per dag in vergelijking met placebo . Met behulp van functionele magnetische resonantiebeeldvorming (MRI) werd gevonden dat functionele connectiviteit in rusttoestand in de hippocampus (een regio die cruciaal is voor geheugenfuncties) en andere hersenregio’s significant was toegenomen in de resveratrolgroep en gecorreleerd was met verbetering in verbaal geheugen. In een dosis-responsevaluatie  ontdekte men dat 75 mg resveratrol, de laagste geteste dosis, de meest effectieve dosis was om acuut globale cerebrale vasodilatie (vaatverwijding) op te wekken  en de prestatie van een aanhoudende aandachtstaak bij type 2 diabetespatiënten te verbeteren. In een volgende pilotstudie met resveratrol  (2 x 75 mg / dag gedurende 14 weken) bij 80 postmenopauzale vrouwen, zag men een verbetering van het denkvermogen, die gepaard ging met een verbeterde neurovasculaire koppeling – zoals dit werd genoemd, wat volgens de onderzoekers suggereert dat regelmatige suppletie van resveratrol de cognitieve veroudering tegengaat door te helpen de normale bloedsomloop te behouden.
Ook is er onderzoek verricht bij Alzheimerpatiënten met resveratrol – waarover we eerder hebben bericht – met matig gunstige resultaten.

Nu is weer onderzocht, maar dan op langere termijn, of resveratrol (2 x daags 75 mg) voordelen heeft voor het denkvermogen van vrouwen van 45 – 85 jarige leeftijd. Aan het onderzoek hebben 146 Australische vrouwen meegedaan die een jaar lang resveratrol of placebo kregen en vooraf en nadien uitvoerig werden getest.

De snelheid van reageren, de flexibiliteit van het denkvermogen en het denkvermogen in het algemeen verbeterden in de groep die de resveratrol had gekregen t.o.v. de placebogroep.

Als je kijkt naar bovenstaande grafiek lijkt het of er na een jaar verbeteringen waren opgetreden maar als mensen twee keer dezelfde of dezelfde soort testen moeten doen dan gaat het de tweede keer meestal wat beter, ook al zit er een jaar tussen. In feite was het denkvermogen in de placebogroep achteruitgegaan zoals we kunnen zien in onderstaande grafiek die de resultaten van de doorbloeding en de vaatstijfheid laat zien. In de resveratrolgroep was dit niet het geval.

Resveratrol had in dit onderzoek geen invloed op het bloedsuikergehalte of de cholesterolgehaltes.

Sustained Cerebrovascular and Cognitive Benefits of Resveratrol in Postmenopausal Women
Jay Jay Thaung Zaw, et al. Nutrients. 2020 Mar; 12(3): 828.

Gerelateerd: Resveratrol bij Alzheimer

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.