Bèta-glucanen uit biergist tegen verkoudheid

Diverse studies met biergist laten een beschermende werking zien tegen verkoudheid. De positieve werking wordt veroorzaakt door bepaalde vezels, bèta-glucanen, die ook in paddenstoelen en havermout zitten.
In de eerste studie verminderde consumptie van een zuiveldrank met  ß-glucaan uit biergist (Saccharomyces cerevisiae) duur en ernst van verkoudheid bij hardlopers. Aan dit onderzoek deden ongeveer 350 deelnemers aan de marathon van Austin, Texas mee. Marathonlopers zijn erg bevattelijk voor virusinfecties. Volgens de conservatieve intention to treat analyse (iedereen, ook de mensen die de drankjes op een gegeven moment niet meer namen worden dan meegerekend) waren de verschillen tussen de groepen niet statistisch significant maar:

“Degenen die de studie (per protocol analyse) op de beta-glucaan-drank voltooiden, meldden echter aanzienlijk minder  dagen met ontstekingen aan de bovenste luchtwegen (3,43 ± 6,44 dagen, max. 27 dagen) vergeleken met die op controledrank (3,84 ± 6,84 dagen, max. 49 dagen) [dus gemiddeld een halve dag minder]. De totale ernst  van de verkoudheidssymptomen was significant lager voor beta-glucaan (4,52 ± 1,61) in vergelijking met controle (5,60 ± 2,23). Specifiek werden lagere (p <0,05) ernst beoordelingen voor neusafscheiding en keelpijn gemeld voor beta-glucaan in vergelijking met de controlegroep.

In het tweede rapport heeft men de eerdere bevindingen uitgebreid met gegevens over een zuiveldrank met oplosbaar bèta-glucaan . Gezonde deelnemers van  de Austin Marathon van 2017  consumeerden zuiveldranken (250 ml / dag) met 250 mg onoplosbare (69 deelnemers) of oplosbare ( 76 deelnemers) biergist ß-glucaan (Wellmune, de sponsor van deze onderzoeken) of placebo (133 mensen) voor de 45 dagen vóór, dag van en 45 dagen na de marathon (91 dagen in totaal).
Marathonlopers uit de onoplosbare bèta glucanengroep  hadden minder symptomen. Oplosbare bèta glucanen hadden dat effect niet.
Normaal gesproken bevat biergist, ook bakkersgist genoemd, onoplosbare bèta glucanen. Dit zijn vezels die ook in paddenstoelen en havermout zitten. Alleen bij langdurige verhitting worden ze oplosbaar. Of het gist in brood oplosbare of onoplosbare bèta glucanen bevat is mij niet bekend.

Snotteren en zere keel waren minder bij mensen die biergist hadden gekregen.

Ook een onderzoek onder ongeveer 100 ouderen liet enige bescherming zien al waren de verschillen niet statistisch significant. Er waren gedurende 3 wintermaanden 45 gevallen van verkoudheid, 28 in de placebogroep en 17 in de groep die de biergist had gekregen.

Het vierde onderzoek komt uit Duitsland. Dit onderzoek had 150 gezonde volwassenen als deelnemers die 900 mg bèta glucaan uit biergist kregen gedurende 16 weken. Grote verschillen tussen de twee groepen bleken er niet te zijn. Het aantal verkoudheden was exact hetzelfde in de placebo- en biergistgroep. De ernst van de symptomen was wel lager in de groep die de biergist had gekregen.

De doseringen in deze onderzoeken lijken aan de lage kant. Een bord havermoutpap (3-8 gram/100 gram havermout) en een portie champignons (10 gram/100 gram) bevatten veel meer beta glucaan. Andere paddenstoelen zoals cantharellen, shiitake en eekhoorntjesbrood hebben nog twee a drie keer zo veel ß- glucaan als champignons. De celwanden – vezels – van biergist (Saccharomyces cerevisiae) bestaan voor 60%-75% uit beta glucaan (50 -55% bèta-1,3 en  10-15% bèta 1,6-glucaan).

Beverage containing dispersible yeast beta-glucan decreases cold/flu symptomatic days after intense exercise: A randomized controlled trial J Diet Suppl. 2018 Oct 31:1-11.
Soluble and Insoluble Yeast beta-Glucan Differentially Affect Upper Respiratory Tract Infection in Marathon Runners: A Double-Blind, Randomized Placebo-Controlled Trial Mah, E. et ali. J Med Food. 2019 Oct 1

Yeast-derived beta-1,3/1,6 glucan, upper respiratory tract infection and innate immunity in older adults.
Fuller R1 et ali Nutrition. 2017 Jul – Aug;39-40:30-35.

Effects of Yeast (1,3)-(1,6)-Beta-Glucan on Severity of Upper Respiratory Tract Infections: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Study in Healthy Subjects.
Dharsono T et ali. J Am Coll Nutr. 2019 Jan;38(1):40-50

Cell Wall ?-(1,6)-Glucan of Saccharomyces cerevisiae
STRUCTURAL CHARACTERIZATION AND IN SITU SYNTHESIS*S?
Vishukumar Aimanianda, et al. J Biol Chem. 2009 May 15; 284(20): 13401–13412.

Screening-of-beta-glucan-contents-in-commercially-cultivated-and-wild mushrooms-Sari-et-al- Food chemistry2017

 

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.