Kalium van groot belang bij coronavirusinfectie

Volgens een voorlopig bericht van Chinese doktoren kan extra kalium van groot belang zijn bij een deel van de ernstig zieke coronapatiënten.

Het mineraal kalium kan geen infectie met het Covid-19 virus (SARS-CoV-2) verhinderen maar extra kalium kan het herstel wel bevorderen zo lijkt het.

SARS-CoV-2 bindt angiotensine I-converterend enzym 2 (ACE2) van het renine-angiotensinesysteem (RAS) en veroorzaakt veel voorkomende hypokaliëmie d.w.z. een kaliumtekort.

Volgens een onderzoek onder 175 ziekenhuispatiënten met het virus hadden 39 ernstige hypokaliëmie, 69 hypokaliëmie en de overige 67 patiënten hadden normale kaliumwaardes. Er was geen verband tussen maag- en darmklachten en het kaliumgehalte. Kaliumverlies via de urine als gevolg van afbraak (door het virus) van ACE2 was de belangrijkste oorzaak van hypokaliëmie. 93% van de ernstig zieke en kritieke patiënten hadden hypokaliëmie. Patiënten met ernstige hypokaliëmie kregen 3 gram kalium per dag, wat neerkomt op gemiddeld 34 gram kalium tijdens de ziekenhuisopname. “De opwindende bevinding was dat patiënten goed reageerden op kaliumsupplementen wanneer ze geneigd waren tot herstel.”

De aanwezigheid van een onderliggende ziekte, met name hoge bloeddruk, ging gepaard met de ernst van hypokaliëmie. Aan de andere kant was er geen verband met hypokaliëmie met veel voorkomende symptomen van de bovenste luchtwegen, zoals hoesten en loopneus (d.w.z. als dat uw enige symptomen zijn, hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken over uw kaliumspiegel.) Kaliumrijke voedingsmiddelen zijn o.a. aardappelen, bananen, spinazie, avocado en paddestoelen.

 

Hypokalemia and Clinical Implications in Patients with Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)dong chen Jr., Xiaokuni Li

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.