Andrographis bij luchtweginfecties

Het kruidenmiddel Andrographis paniculata kan mogelijk de symptomen van luchtweginfecties verminderen en herstel bespoedigen, zo blijkt uit een meta-analyse van 28 onderzoeken op dit gebied.

Dit kruidenmiddel wordt in de traditionele geneeswijzen van China en India gebruikt bij infectieziekten, als levertonicum en ter ondersteuning van de darmfunctie. Slechts 4 van de 28 onderzoeken die in de meta-analyse zijn opgenomen waren dubbelblind onderzoeken met een placebogroep. Aan deze vier onderzoeken deden alleen mensen mee die getroffen waren door een ontsteking aan de bovenste luchtwegen. Mensen die verkouden waren of een keelontsteking hadden dus. Geconcludeerd werd dat andrographis statistisch significant beter scoorde wat betreft algehele verbetering van ziekteverschijnselen, hoesten en keelpijn t.o.v. de placebogroepen. Het effect was het grootst m.b.t. keelpijn.
De meeste onderliggende studies zijn in het Chinees daarom konden we niet, zoals gebruikelijk, de studie die het beste resultaat liet zien nader bekijken.
De conclusie van het onderzoek luidt:

A. Paniculata lijkt gunstig en veilig voor het verlichten van ARTI (luchtweginfecties)-symptomen en het verkorten van de tijd tot het verdwijnen van de ziekteverschijnselen. Het bewijs is niet overtuigend vanwege de beperkte methodologische kwaliteit van de opgenomen onderzoeken en heterogeniteit van de studie. Goed ontworpen proeven ter evaluatie van de effectiviteit, werkzaamheid en veiligheid van A. Paniculata als monotherapie of als kruidenmengsel, en het onderzoeken van het potentieel om het voorschrijven van antibiotica in de eerstelijnszorg te verminderen, zijn gerechtvaardigd.

Uit een proef met muizen die men infecteerde met een influenzavirus bleek een extract van de plant effectief.

Andrographolide-behandeling kan de overlevingskans verhogen, de longpathologie verminderen, de virusbelastingen en de ontsteking door cytokines veroorzaakt door infectie verminderen

Zo luidt de conclusie van het artikel over de dierproef.

Andrographis paniculata (Chuanxinlian) for symptomatic relief of acute respiratory tract infections in adults and children: A systematic review and meta-analysis.
Hu XY et ali PLoS One. 2017 Aug 4;12(8):e0181780.

Andrographolide inhibits influenza A virus-induced inflammation in a murine model through NF-?B and JAK-STAT signaling pathway.
Ding Y Microbes Infect. 2017 Dec;19(12):605-615.

Gerelateerd: Andrographis paniculata bij colitis ulcerosa

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.