Rode gist rijst – minder diabetes

Een zeer groot onderzoek liet zien dat een goed rode gist rijst extract, dat gebruikt wordt als alternatief voor statines om cholesterolgehaltes te verlagen, bescherming biedt tegen diabetes.

De eerste statine die in het westen op de markt kwam was lovastatine. Een natuurlijke variant van lovastatine, monacolin k, is één van de bestanddelen van rode gist rijst (gefermenteerde rijst) en is ook aanwezig in schimmels zoals oesterzwammen. In Taiwan wordt lovastatine, in tegenstelling tot Nederland en België, nog vaak voorgeschreven. Ook zijn daar rode gist rijst extracten op recept verkrijgbaar die vergoed worden door de verzekering. Hier wordt veel gebruik van gemaakt. In Taiwan is een grote nationale databank waar de medische gegeven van bijna alle inwoners worden bijgehouden. Deze databank is erg geschikt voor wetenschappelijk onderzoek.  We hebben al eerder over een studie die gebruikt maakte van deze databank gepubliceerd. 

Verschillende onderzoeken wijzen erop dat statines het risico voor het ontwikkelen van diabetes verhogen. Men moet denken aan een risicoverhoging van 7% – 25 % waarbij simvastatine en pravastatine  wat dat betreft minder slecht zijn dan atorvastatine (Lipitor) en rosuvastatine (Crestor). Wat betreft lovastatine zijn er tegenstrijdige en minder betrouwbare gegevens beschikbaar. Sommige studies suggereerden dat lovastatine-therapie het risico op diabetes verhoogde terwijl andere studies geen significante associatie vonden. Een andere studie liet een verminderd risico op diabetes bij patiënten die lovastatine gebruikten zien.

Nu werd onderzocht of er verschil was in het optreden van diabetes bij twee groepen mensen die in veel opzichten vergelijkbaar waren alleen had de ene groep van 34504 volwassenen een recept gekregen voor het rode gist rijst preparaat Lipocor forte dat per capsule 600 mg rode gist rijst bevat. De aanbevolen dosering is meestal 2 capsules per dag. Dit preparaat is onder deze naam in Nederland overigens niet verkrijgbaar. De andere groep van 34504 mannen en vrouwen had een recept gekregen voor lovastatine. Na een looptijd van tussen de één en de vijf jaar werd gekeken bij wie de diagnose diabetes werd vastgesteld. Het bleek dat het risico op diabetes bij degenen die de rode gist rijst gekregen had 1,01 per 100 personen per jaar was. Dus na 4 jaar is het risico ongeveer 4%. Bij degenen die lovastatine hadden gekregen was het risico 2,59 per 100 mensen per jaar. Dan kom je dus boven de 10% uit na 4 jaar. Volgens een andere berekening kon gesteld worden dat het risico op diabetes 54% lager was bij degenen die de rode gist rijst hadden voorgeschreven gekregen t.o.v. degenen die lovastatine hadden gekregen. Ook ging een hogere dosering en langduriger gebruik gepaard met minder diabetes.

Het is nog niet geheel duidelijk waarom het gebruik van rode gist rijst het diabetesrisico verlaagt. De onderzoekers opperen:

“Ten eerste hebben mensen met hyperlipidemie die rode gist rijst-recepten kiezen (met een bezoek aan een traditionele Chinese geneeskundebeoefenaar) wellicht een betere kennis, houding en praktijken met betrekking tot ziektepreventie en gezondheidsbevordering; deze factoren kunnen ook bijdragen aan de verminderde incidentie van diabetes. Ten tweede was rode gist rijst effectief tegen obesitas gerelateerde ontsteking, insulineresistentie en niet-alcoholische leververvetting bij muizen, ongeacht de monacolin K-waarden. Deze dierstudie leverde enig potentieel bewijs ter ondersteuning van de hypothese dat het risico op incidentele diabetes lager was bij mensen die rode gist rijst-recepten gebruikten dan bij mensen die lovastatine gebruikten.”

Evaluating Risk of Incident Diabetes Between Patients Who Used Lovastatin and Red Yeast Rice Prescriptions (LipoCol Forte): A Retrospective Cohort Study Based on a Real-World Database. Ta-Liang Chen et al. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy » Volume 13 2020.

Statin-induced diabetes: incidence, mechanisms, and implications
Om P. Ganda Version 1. F1000Res. 2016; 5: F1000 Faculty Rev-1499.

Gerelateerd: Rode gist rijst verlaagt cholesterol, vermindert sterfte

Rode gist rijst toont weer effectieve cholesterolverlaging

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.