Natuurlijke antibiotica en fagen

Voedingsmiddelen, kruiden en voedingssupplementen zijn potentieel krachtige hulpmiddelen om de relatieve hoeveelheden darmbacteriën te manipuleren. We hebben eerder bericht over prebiotische voedingsmiddelen –vezel- en resistent zetmeelrijke voedingsmiddelen – die het microbioom positief kunnen beïnvloeden . Ook over probiotica uit gefermenteerde voedingsmiddelen die ziekmakende bacteriën in de darm tegen kunnen werken. Er zijn nog andere manieren waarop de voeding invloed heeft op de samenstelling van het microbioom. Dit is één van de eerste laboratoriumonderzoeken die voedingsmiddelen heeft onderzocht op de invloed die deze kunnen hebben op ziekmakende bacteriën niet door de invloed op “goedaardige”darmbacteriën maar op andere wijze zoals door beïnvloeding van het gehalte  bacteriofagen. Een bacteriofaag – of kortweg faag- kan beschouwd worden als een virus dat een bepaalde bacteriesoort vernietigt.

Er werden meer dan 100 voedingsstoffen en voedingsmiddelen getest op de groei van de drie bacteriën B. thetaiotaomicron, E. faecalis en Staphylococcus  aureus . De lijst van getestte stoffen vindt u onderaan. De verbindingen met de sterkste en meest verspreide bacteriedodende effecten waren Tabasco , glycolzuur , N-acetyl-cysteïne , citroenzuur , tandpasta en azijn . Kaneel, neem , zoethout , Fernet (alcoholische drank) en kruidnagel waren in de meeste gevallen antibacterieel. Aspartaam , koffie Arabica , stevia , trigonelline en uva ursi waren in sommige gevallen antibacterieel.

Fagen
Van de 28 verbindingen getest met flowcytometrie die de invloed op de bacteriofagen kan meten, veroorzaakten  11  VLP’s (virus like particles. Dit zijn meestal bacteriofagen) tot hogere niveaus   in ten minste één soort. Voor B. thetaiotaomicron was stevia de sterkste inductor, die een toename van 410% in VLP’s vertoonde. Kruidnagel en propolis verhoogden het aantal VLP’s met respectievelijk + 185% en + 115% in B. thetaiotaomicron. De hoogste inductoren voor E. faecalis waren uva ursi (+ 842%), propolis (+ 695%) en aspartaam (+ 579%). Voor het belangrijke pathogeen Staphyloccocus aureus waren stevia (+ 321%), grapefruitzaadextract (+ 103%) en tandpasta (+ 79%) de sterkste inductoren van fagen die deze bacterie doden. Stevia, een  zoetstof  uit de plantensoort Stevia rebaudiana, was dus de meest krachtige profaag inductor.
Verschillende verbindingen verminderden het aantal VLP’s (bacteriofagen). Rabarber (-62%), Fernet (-57%), koffie Arabica (-49%) en oregano (-44%) verminderden het aantal VLP’s in alle bacteriesoorten. Verschillende andere verbindingen onderdrukten VLP’s in individuele soorten. Granaatappel (-89%), grapefruitzaadextract (-89%), tandpasta (-88%) en kaneel (-88%) verminderde de productie van VLP in B. thetaiotaomicron. Kombucha verminderde E. faecalis-VLP’s met 44%.
Uva ursi verhoogde de VLP-productie in E. faecalis met + 842%, terwijl de VLP-productie in B. thetaiotaomicron (-83%) en S. aureus (-68%) aanzienlijk werd verlaagd.

De volgende  voedingsmiddelen hadden een bijzonder sterk antibiotisch effect in het experiment waarbij baceriofagen geen rol speelden en zijn mogelijk praktisch toepasbaar.

Tabasco en azijn
Tabascosaus bij een eindconcentratie van 3,3% verminderde de groei van alle drie bacteriesoorten met gemiddeld 92% . De antimicrobiële activiteit van Tabasco was gedeeltelijk te danken aan de azijn omdat de azijntest de bacteriegroei in alle soorten met gemiddeld 71% verminderde. De extra bactericide activiteit kan het ingrediënt capsaïcine zijn – een bekend antimicrobieel middel in hete pepers.  VLP’s werden niet gedetecteerd wanneer enige soort werd geïncubeerd met Tabasco, azijn of capsaïcine, dus deze antimicrobiële effecten waren niet te wijten aan inductie van de fagen. Vermoedelijk kwam de antimicrobiële activiteit  door membraanschade en osmotische stress.

Van appelazijn is al eerder een antibiotische werking vastgesteld tegen
Escherichia coliStaphylococcus aureus en, in mindere mate, Candida albicans. Van oudsher wordt azijn, vaak in combinatie met honing, als (uitwendig) middel gebruikt om infecties tegen te gaan. Deze traditie gaat al 5000 jaar terug.

N-acetylcysteïne (NAC)
NAC had een sterk anti-microbieel effect bij alle soorten. NAC is een synthetisch aminozuursupplement dat wordt gebruikt om paracetamolvergiftiging te behandelen   en soms bij de ziekte van Parkinson, autisme, schizofrenie, om griepsymptomen en virale replicatie te verminderen en als een mucolytisch middel voor taaislijmziekte en patiënten met COPD. NAC wordt ook gebruikt voor de behandeling van Helicobacter pylori-infectie in de maag hetgeen impliceert dat NAC ondanks maagzuren het darmmicrobioom kan beïnvloeden. NAC is bacteriostatisch (remt de groei van bacteriën) en remt biofilmvorming in P. aeruginosa en E. faecalis. In het geval van E. faecalis remt NAC infecties en biofilmvorming na wortelkanaalbehandeling. NAC wordt verondersteld antimicrobieel te zijn deels vanwege het effect van zijn sulfhydrylgroepen die reageren met essentiële eiwitten. Dit komt overeen met de afwezigheid van profaaginductie door NAC ondanks zijn sterke antimicrobiële activiteit.

Dietary prophage inducers and antimicrobials: toward landscaping the human gut microbiome
Lance Boling et ali. Journal Gut Microbes 2020

Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression
Darshna Yagnik et ali. Sci Rep. 2018; 8: 1732.

De onderzochte stoffen:

Acai
Aloë
Anijs
Appelschil
aspartaam
Astragalus
Laurierblad
berberine
Bosbes / Huckleberry
Boldo
Kool, rood (sap)
Cafeïne
capsaicin
Karamel kleur
Karwij
kardemom
Wortelsap)
catechins (van thee / wijn)
Cayenne
Selderijzaad
Kamille
koriander
cinnamaldehyde
Kaneel
Citroenzuur
Kruidnagel
Koffie (arabica forte)
Koffie (groen met vanille, zoethout, enz.)
Cola (met aspartaam)
Kwark
Veenbes
Komijn
Paardebloem
Echinacea
Vlierbes
Epazote
Eucalyptus
eugenol
Venkel
Fernet
Vissaus
Galangal
Knoflook
Gember
Glycolzuur 70% (conserveermiddel)
Goldenseal
Grapefruit zaad extract
Hibiscus
Heilige basilicum
Kamperfoelie
hops
Mierikswortel
Irgasan (Triclosan)
Kefir
Kimchi
Kombucha
Kombucha (zelfgemaakt)
Laurinezuur
Citroenbalsem
Citroen schil)
Citroengras
Drop
Limoen
mangisboom
Manuka Honing
Marjolein
miso
Mosterd (zaad extract)
Mosterdgeel
N-acetylcysteïne
Neem
Nicotine
Nootmuskaat
Olijfblad
Ui
Oregano
Papaya blad
Papaya zaad
Peterselie
Pinda
Pepermunt
Augurkensap
Den (stuifmeel)
Grenen (geheel)
Ananas
piperine
Granaatappel
propolis
Propolis glyceriet (bij)
Pompoenzaad
Rood 40
Reishi
Reuterin (L. reuteri)
Rabarber
rosmarijn
Salie
Zuurkoolsap
Zilver
Natriumbenzoaat
Sojasaus
munt
Spirulina
Sriracha-saus
Stevia
sucralose
Tabasco saus
Tapatio
Thee boom (tea tree)
Tijm
Tandpasta (fluoride)
Trigonelline
Kurkuma
Umcka (Geranium)
Uva Ursi
Vegemite
Azijn (appelazijn)
Geel 5 (Tartrazine) + Rood40

Delen.

Eén gedachte over “Natuurlijke antibiotica en fagen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.