Mogelijke relatie paracetamol met autisme en ADHD

Blootstelling aan paracetamol in de baarmoeder kan mogelijk het risico van een kind op ADHD en autismespectrumstoornis verhogen. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek uitgevoerd door mensen van de Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health in Baltimore.
De onderzoekers analyseerden gegevens van de Boston Birth Cohort, een langetermijnstudie van factoren die de zwangerschap en de ontwikkeling van het kind beïnvloeden. Ze verzamelden navelstrengbloed van 996 geboorten en maten de hoeveelheid paracetamol en twee van de bijproducten in elk monster. Tegen de tijd dat de kinderen gemiddeld 8,9 jaar oud waren, werd bij 25,8% alleen de diagnose ADHD gesteld, 6,6% alleen met autismespectrumstoornis en 4,2% met beiden. De onderzoekers classificeerden de hoeveelheid paracetamol en de bijproducten in de monsters in 3 groepen van laag naar hoog. Vergeleken met het laagste derde deel, was het middelste derde deel van de blootstelling geassocieerd met ongeveer 2,26 keer het risico op ADHD. Het hoogste derde deel van de blootstelling was geassocieerd met 2,86 keer het risico. Evenzo was het autisme-risico hoger voor degenen in het middelste derde deel (2,14 keer) en het hoogste derde deel (3,62 keer).De auteurs concluderen dat hun resultaten eerdere studies ondersteunen die blootstelling aan paracetamol in de baarmoeder verbinden met ADHD en autismespectrumstoornis. Er is echter wel meer onderzoek nodig om een echt oorzaak-gevolg relatie tussen de twee factoren vast te stellen.

Association of Cord Plasma Biomarkers of In Utero Acetaminophen Exposure With Risk of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder and Autism Spectrum Disorder in Childhood Yuelong Ji, PhD JAMA Psychiatry. Published online October 30, 2019

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.