EPA bij ADHD

Een nieuw onderzoek onder kinderen met ADHD liet duidelijke verbeteringen zien met het omega-3 vetzuur EPA. Het effect was vooral de moeite waard bij de kinderen die bij aanvang lage gehaltes van de visvetzuur in het bloed hadden.

“We hebben de effecten van EPA en placebo op cognitieve en klinische symptomen van ADHD en  gerelateerde biomarkers vergeleken. Over het algemeen verbetert EPA de aandacht (meer dan placebo) bij de CPT-test. Bovendien vertonen jongeren met lage endogene EPA-niveaus nog sterkere effecten van EPA in een aandachtstest (HST) en in een test die de alertheid meet, beiden beter dan in de placebogroep. Voor zover wij weten, is dit de eerste studie die de effecten van EPA-monotherapie bij ADHD rapporteerde (dus zonder het andere vetzuur DHA), en de eerste studie die ooit endogene vetzuur-waarden bij baseline gebruikte om patiënten in een klinische studie in te delen. “

Er deden 92 kinderen (leeftijd 6-18 jaar) met Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) mee aan het onderzoek. Ze kregen, gedurende  12 weken, 1200 mg eicosapentaeenzuur (EPA) per dag of een placebo. Bloed-erytrocyten meervoudig onverzadigd vetzuurgehaltes werden gemeten voor en na de behandeling om de effecten van baseline endogene EPA-niveaus op de behandelingsrespons te onderzoeken en er werden testen gedaan om de symptomen te beoordelen. Over het algemeen verbeterde de EPA-groep meer dan de placebogroep op gerichte aandacht ; bovendien verbeterde de EPA-groep binnen de jeugd met de laagste endogene EPA-niveaus bij aanvang meer dan de placebogroep in een andere mate van gerichte aandacht  en in waakzaamheid. Interessant genoeg verbeterde de EPA-groep minder dan de placebogroep in impulsiviteit, zowel in het algemeen als in de jeugd met de hoogste baseline EPA-waarden, die ook minder verbetering vertoonden in andere ADHD- en emotionele symptomen.

Concluderend, EPA-behandeling verbetert cognitieve symptomen bij ADHD-jongeren, vooral als ze een laag baseline endogeen EPA-niveau hebben, terwijl jongeren met hoge EPA-niveaus mogelijk licht negatief kunnen worden beïnvloed door deze behandeling omdat zij niet minder scoorden in de eindtesten t.o.v. de begintesten maar wel t.o.v. de placebogroep met hoge EPA-niveaus.

High-dose eicosapentaenoic acid (EPA) improves attention and vigilance in children and adolescents with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) and low endogenous EPA levels.Chang, J.P., Su, K., Mondelli, V. et al. Transl Psychiatry 9, 303 (2019)

Gerelateerd: Voedingsstoffen bij ADHD
Voedingsstoffen bij adhd update

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.