Carnosine bij diabetes en prediabetes

Carnosine, (beta-alanyl-L-histidine) is een dipeptide bestaande uit de aminozuren bèta-alanine en histidine. Het komt in grote hoeveelheden voor in spier- en hersenweefsel. Carnosine is een antiglycant: het vermindert de vorming van AGEs (advanced glycation endproducts – dit zijn complexe chemische verbindingen die ontstaan als suikermoleculen zich ongecontroleerd met eiwitten en vetten verbinden). Deze stoffen zijn gerelateerd aan het optreden of erger worden van veel degeneratieve ziektes, zoals diabetes , atherosclerose, chronisch nierfalen en, mogelijk, neurologische aandoeningen. Ze veroorzaken oxidatieve stress en laaggradige ontstekingen. Deze AGE’s zijn waarschijnlijk vooral schadelijk voor diabetici. Dierlijke voedingsmiddelen – vooral gebraden vlees – bevatten vaak hoge concentraties van deze stoffen en bij een hoog bloedsuikergehalte worden ze ook door het lichaam zelf geproduceerd.

Diabetes

Een onderzoek onder diabetici liet duidelijke verbeteringen zien met 1 gram L-carnosine per dag gedurende 12 weken.
De circa 50 deelnemers van middelbare leeftijd bij wie al een paar jaar daarvoor diabetes was vastgesteld werden in twee groepen verdeeld. Men kreeg 2 maal daags 500 mg L-carnosine of een placebo. Dit zorgde in de carnosinegroep in afname van vetmassa (1,5%, circa 2 kg) en een toename van vetvrije massa (spierweefsel) (1,7%). Het nuchtere bloedsuikergehalte daalde met gemiddeld 13,1 mg/dl (0,73 mmol/L) en het HbA1c met 0,6% (7 mmol/mol). Ook was er in de carnosinegroep een daling van triglycerides en van  pentosidine wat een vermindering van AGE’s betekent. De cholesterolgehaltes verschilden niet tussen de groepen.

Overgewicht

L-carnosine is ook getest bij mensen met overgewicht en obesitas die nog geen diabetes hadden.  Het betrof een groep van 30 veertigers met een gemiddelde BMI van 31. De helft kreeg twee maal daags 1 gram l-carnosine en de anderen placebo’s.

De gevoeligheid voor insuline. Deze verslechterde bij veel mensen in de placebogroep, wat kan leiden tot diabetes. In de carnosinegroep bleef deze stabiel.
De carnosine had een gunstig effect bij degenen die vooraf een verstoorde glucosehuishouding hadden, zo bleek uit een uitsplitsing van de resultaten van de glucosetolantietest.

 

“Conclusies:
Deze pilot-interventiegegevens suggereren dat suppletie met carnosine een effectieve strategie kan zijn voor het voorkomen van diabetes type 2.”

In dit onderzoek had carnosine geen duidelijk effect op het gewicht of de vetmassa.

L-Carnosine supplementation attenuated fasting glucose, triglycerides, advanced glycation end products and tumor necrosis factor alpha levels in patients with type 2 diabetes: A double-blind placebo-controlled randomized clinical trial
Shiva Houjeghani, et alii. Nutrition Research Volume 49, January 2018, Pages 96-106

Effects of Carnosine Supplementation on Glucose Metabolism: Pilot Clinical Trial Barbora de Courten, et alii Obesity (2016) 24, 1027–103

 

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.