Vitamine K2 tegen aderverkalking bij diabetes?

Een nieuw onderzoek liet tegenvallende resultaten zien met hoge doses vitamine K2 bij mensen met diabetes.

Suppletie met vitamine K2 is in Nederland populair. Het kan botontkalking en aderverkalking tegengaan zo wordt verondersteld. Zoals u o.a. uit eerdere artikelen op deze site heeft kunnen lezen klopt dit waarschijnlijk ook wel maar het effect wordt in de pers wel eens veel groter voorgesteld dan het in werkelijkheid is. Dit heeft er mee te maken dat veel onderzoek op dit gebied in Nederland, door Nederlandse onderzoekers is uitgevoerd. Positief gekleurde persberichten vinden daardoor sneller hun weg naar de media dan als het onderzoek in het buitenland zou zijn uitgevoerd. Tot dusver bleek uit diverse onderzoeken dat extra vitamine K2 MK-7 in doseringen van 90 mcg tot 180 mcg per dag, bij mensen van middelbare leeftijd de doorbloeding iets kan verbeteren en de voortschrijding van atherosclerose kan afremmen door vermindering van kalkafzettingen op de vaatwand. Deze gemeten verbeteringen op het gebied van atherosclerose waren echter t.o.v. de placebogroep en niet t.o.v. de beginsituatie. Dit betekent dat bestaande atherosclerose niet werd teruggedraaid maar dat verergering werd afgeremd.

Aan het nu gepubliceerde onderzoek deden ongeveer 70 diabetici uit Utrecht en omgeving mee. De deelnemers werden willekeurig toegewezen aan 360 µg vitamine K2 MK-7 per dag of een placebo-supplement gedurende 6 maanden. Deelnemers ontvingen dagelijks 2 tabletten MK-7 (Nattopharma) of placebo, die qua smaak en uiterlijk vergelijkbaar waren. Aan de deelnemers werd gevraagd de tabletten bij hun avondmaal in te nemen. Vooraf en na 6 maanden werd de aderverkalking  op twee manieren gemeten. Met een nieuwe, gevoelige PET scan en de vaker gebruikte  CT scan. Helaas moesten de onderzoekers concluderen:

“In tegenstelling tot onze hypothese, nam actieve vasculaire calcificatie op 18F-NaF PET-scan toe na MK-7-suppletie in vergelijking met placebo tijdens 6-maanden interventie. Bovendien werd geen effect van MK-7-suppletie op CT-calcificatiemassa gevonden. Daarom ondersteunt deze studie niet dat MK-7-suppletie vasculaire calcificatie remt.”

Een verklaring voor deze tegenvallende resultaten kunnen de onderzoekers niet geven. Waarschijnlijk heeft de hoge dosering hiermee te maken. Er bestaan diverse vormen van vitamine K. Vitamine K1 (phylloquinon of fytomenadion) en vitamine K2 MK-4, MK-9 en MK-10 etc.. Door een erg hoge dosering van alleen vitamine K2 MK-7 te geven wordt de relatieve biologische beschikbaarheid van de  andere vormen van vitamine K uit de voeding  verminderd.  In de voeding zit vooral vitamine K1 (groente) en vitamine K2 in de vorm van MK-9, MK-10 en MK-11 (kaas en andere zuivel). In hoeverre de verschillende vormen van deze vitamine in het lichaam verschillende functies vervullen is eigenlijk nog grotendeels onbekend.

The effect of menaquinone-7 supplementation on vascular calcification in patients with diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial
S R Zwakenberg et al. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 110, Issue 4, October 2019, Pages 883–890

Effect of vitamin K2 on progression of atherosclerosis and vascular calcification in nondialyzed patients with chronic kidney disease stages 3-5.
Kurnatowska I,et al.Pol Arch Med Wewn. 2015;125(9):631-40. Epub 2015 Jul 15.

Menaquinone-7 supplementation improves arterial stiffness in healthy postmenopausal women. A double-blind randomised clinical trial.
Knapen MH et al Thromb Haemost. 2015 May;113(5):1135-44

Gerelateerd: Vitamine K2 in kaas en andere melkproducten

Vitamine K tegen aderverkalking

Delen.

Eén gedachte over “Vitamine K2 tegen aderverkalking bij diabetes?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.