Spirulina voor gewichtsbeheersing, cholesterol

spirulinaWetenschappers uit Iran publiceerden onlangs een overzichtsstudie met meta-analyse over alle van belang zijnde onderzoeken met spirulina als hulpmiddel voor gewichtsbeheersing. In de literatuur vond men 5 gerandomiseerde onderzoeken waarbij suppletie, variërend van 1 tot 4,5 gram per dag, leidde tot een gemiddelde gewichtsafname van 1,56 kg bij mensen met overgewicht en/of zwaarlijvigheid. Bij mensen die niet obees waren maar wel kampten met overgewicht was de afname gemiddeld 1,28 kg en bij de zwaarlijvigen 2,2 kg. Ook kan spirulina een gunstige invloed uitoefenen op het ldl-cholesterol en de suikerstofwisseling.

Waardoor spirulina nu precies kan leiden tot afname van vetmassa is niet bekend. De onderzoekers opperen divers mogelijkheden. Vermoedelijk is het een combinatie van factoren:
Enkele van de voorgestelde mechanismen zijn vermindering van macrofaaginfiltraties in visceraal vet, preventie van ophoping van leverlipiden, verbetering van oxidatieve stress en verminderde eetlust. Obesitas wordt beschouwd als een lage graad van ontsteking die ermee gepaard gaat met immuunstoornis en verandering in darmflora. Spirulina bevat veel functionele
bioactieve ingrediënten met antioxiderende en ontstekingsremmende activiteiten, waaronder fenol fytochemicaliën, fycobiliproteïne, C-phycocyanine en beta-caroteen. Daarom kan het remmen ontstekingsreacties via anti-oxidatieve en ontstekingsremmende mechanismen. Phycocyanin vangt vrije radicalen op, onderdrukt stikstofoxide-synthase-expressie en nitrietproductie, en remt lipideperoxidatie. Ook Phycocyanin is een selectieve cyclooxygenase-2 (COX-2)remmer. beta caroteen beschermt tegen singlet zuurstof-gemedieerde lipide peroxidatie, interageert met de intracellulaire accumulatie van reactieve zuurstofspecies (ROS) en remt de expressie van inflammatoire genen. Spirulina reguleert ook enkele signaalroutes inclusief extracellulair signaal-gereguleerd kinase (ERK1 / 2), c-Jun N-terminaal kinase (JNK), p38, en remmer van nucleaire factor kappa-B kinase subeenheid beta (IKK-?), resulterend in antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. Bovendien heeft spirulina een positieve invloed op insulineresistentie in humane en experimentele studies, vanwege zijn antioxidatieve en ontstekingsremmende effecten en zijn rol bij het stimuleren van insulinesecretie .
Studies hebben aangetoond dat experimentele blokkering van hyperinsulinemie obesitas kan voorkomen.
Spirulina kan microbieel modulerende activiteit hebben. Daarom kunnen de anti-obesitas-effecten zijn bereikt door de samenstelling van de darmflora te veranderen en gunstige bacteriën te bevorderen. Bovendien kan spirulina een remmende invloed hebben op jejunale cholesterol
absorptie en pancreaslipase. Het lijkt erop dat C-fycocyanine de belangrijkste verantwoordelijke  voor dit effect.” 

LDL-cholesterol

Eén van de onderzoeken waarop bovenstaande meta-analyse is gebaseerd hebben we afzonderlijk bestudeerd omdat daar ook andere interessante effecten werden gemeten zoals van de cholesterolgehaltes. Aan dit onderzoek van de universiteit van Poznan deden 50 mensen mee die last hadden van zwaarlijvigheid en hoge bloeddruk, waar men voor werd behandeld. Zij kregen 2 gram (4 tabletjes) spirulina per dag of placebo’s. In onderstaande grafiek kunt u de resultaten zien. Het gewichtsverlies was groter dan in de placebogroep. Belangrijk was  ook dat na 3 maanden het LDL-cholesterol was gedaald van 3,5 naar 3 (mmol/L) en de gevoeligheid voor insuline een stuk was verbeterd.

Klik voor grotere weergave

Effects of Spirulina supplementation on obesity: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. S. Moradi, et al. Complementary Therapies in Medicine
Volume 47, December 2019.

Spirulina maxima improves insulin sensitivity, lipid profile, and total antioxidant status in obese patients with well-treated hypertension: a randomized double-blind placebo-controlled study
M. Szulinska,et al. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2017; 21 (10): 2473-2481

Gerelateerd:

Delen.

2 gedachten aan “Spirulina voor gewichtsbeheersing, cholesterol”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.