Tomatenlycopeen tegen hoge bloeddruk

© Bowonpat at FreeDigitalPhotos.net

Het is al vaker gebleken dat lycopeen hoge bloeddruk kan verlagen. Nu werd opnieuw een klinisch onderzoek uitgevoerd waarbij diverse sterktes en soorten lycopeen met elkaar werden vergeleken.

Er deden 61 mensen met verhoogde bloeddruk mee aan het eerste deel van het onderzoek. De bovendruk was bij aanvang tussen de 120 en 145 mmHg en de onderdruk tussen 80 en 95 mmHg. Niemand gebruikte bloeddrukmedicatie.  Er werden  3 verschillende sterktes van een tomatenextract (Lycomato) en pure, synthetische lycopeen (15 mg per dag) met elkaar en met een placebogroep vergeleken. Het bleek dat de synthetische lycopeen geen invloed had op de bloeddruk maar de tomatenlycopeen wel. Het tomatenextract dat 15 mg lycopeen per dag bevatte verlaagde de systolische druk met bijna 10 mmHg. De diastolische bloeddruk daalde in deze groep met ongeveer 5 mmHg.

TNC= tomaten nutriënten complex met 5 mg lycopeen etcetera.

Het verschil in effectiviteit tussen de synthetische en natuurlijke lycopeen werd niet veroorzaakt doordat het ene beter wordt opgenomen. Dat was namelijk niet het geval. Zoals in bovenstaande grafiek is te zien steeg het lycopeengehalte het sterkst na inname van de synthetische lycopeen. De onderzoekers denken dat de wisselwerking van lycopeen met de andere voedingsstoffen uit tomaten die in het extract aanwezig zijn zoals phytofluëen, tocoferolen en andere carotenoïden de positieve invloed bepalen:

“Een verklaring voor de lagere werkzaamheid van het synthetische lycopeen is de aanwezigheid van andere actieve voedingsstoffen in het tomatenextractpreparaat. In een eerdere studie  hebben we inderdaad vastgesteld dat de antikankereffecten van carotenoïden en andere fytonutriënten in tomatenextract (bijvoorbeeld lycopeen, fytoeen en fytoflueen) samenhangen met hun gecombineerde activiteit, die synergistisch hoger is dan de activiteit van elke verbinding alleen.”

In het tweede deel van het onderzoek kregen circa 30 deelnemers nog 4 maanden lang het tomatenextract dat 15 mg lycopeen bevatte. In deze periode daalde de bloeddruk verder.

Effect of Tomato Nutrient Complex on Blood Pressure: A Double Blind, Randomized Dose–Response Study
Talia Wolak et alii Nutrients 2019, 11(5), 950

Gerelateerd: Lycopeen tegen hoge bloeddruk

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.