Quercetine tegen hooikoorts

Quercetine is de belangrijkste  bioflavonoïde en  flavonol in de Nederlandse voeding. Appels, uien en thee zijn belangrijke bronnen van deze voedingsstof waar diverse heilzame effecten aan worden toegeschreven.  Wat betreft hooikoorts vertoont quercetine in experimentele modellen een sterke werking, met name in reageerbuisstudies. In deze onderzoeken is aangetoond dat quercetine significante antiallergie-effecten heeft. In het bijzonder voorkomt het de afgifte van histamine uit mestcellen en basofielen. De ontstekingsremmende werking van quercetine wordt veroorzaakt door de remming van enzymen zoals lipoxygenase en de remming van ontstekingsmediatoren. Quercetine beïnvloedt de immuniteit en ontsteking door voornamelijk op leukocyten in te werken en zich te richten op vele intracellulaire signaalkinasen en fosfatasen, enzymen en membraaneiwitten die vaak cruciaal zijn voor een cellulaire specifieke functie.
Helaas wordt regulier quercetine als supplement niet erg goed geabsorbeerd. Het wordt in de voeding meestal gevonden in vervoegde vormen met suikers zoals glucose, galactose en rhamnose. Dit zal de opname bevorderen. Er is een biologisch beter beschikbare enzymatisch gemodificeerde vorm van quercetine (EMIQ) ontwikkeld. Deze soort quercetine is gebruikt in Japanse onderzoeken waarbij significante effecten zijn aangetoond bij het verbeteren van sommige symptomen van hooikoorts in dubbelblinde klinische onderzoeken. Van gewone quercetine als supplement is dit nooit aangetoond. In één van deze studies namen 20 proefpersonen met hooikoorts gedurende 8 weken gedurende het pollenseizoen gedurende  twee capsules van 100 mg EMIQ of een placebo. Tijdens de gehele studieperiode waren de totale oculaire score, die de symptomen gerelateerd aan de ogen weergeeft,  en de jeukende score significant lager voor de EMIQ-groep dan voor de placebogroep. In een ander onderzoek namen 24 proefpersonen met hooikoorts gedurende acht weken 100 mg EMIQ per dag of een placebo, beginnend vier weken vóór het begin van de afgifte van pollen. Gedurende de gehele onderzoeksperiode waren de oculaire symptoomscores voor de EMIQ-groep aanzienlijk lager dan die van de placebogroep. Wanneer beperkt tot de pollenafgifteperiode, waren de oogklachten voor de EMIQ-groep aanzienlijk lager dan die voor de placebogroep. Er werden echter geen grote verschillen gevonden in nasale symptomen tussen de twee groepen. Deze resultaten geven aan dat EMIQ quercetine nuttig is bij het verminderen van oogklachten van hooikoorts, in het bijzonder oculaire congestie.

“We hebben de werkzaamheid van enzymatisch gemodificeerde isoquercitrin (EMIQ), een quercetine glycoside, onderzocht om de symptomen van Japanse ceder pollinosis te verlichten door 3 verschillende klinische onderzoeken. In deze onderzoeken werden patiënten willekeurig toegewezen aan de EMIQ-groep of de placebogroep en namen ze slechts twee keer per dag één capsule met EMIQ plus maïszetmeel of maïszetmeel. De werkzaamheid werd geëvalueerd met de totale symptoom, medicatie of QOL (levenskwaliteit)-score.
In studie 1 en 2 was de oculaire (ogen gerelateerde klachten) en de  medicatiescore voor de EMIQ-groep gedurende de gehele studieperiode significant lager dan die van de placebogroep. Indien beperkt tot de periode, was de totale symptoom + medicatiescore voor de EMIQ-groep significant lager dan die voor de placebogroep in alle 3 onderzoeken.

Conclusies
Deze resultaten geven aan dat inname van EMIQ, een quercetine glycoside, effectief bleek te zijn voor de verlichting van symptomen veroorzaakt door Japanse ceder pollinosis.”

Aldus de Japanse wetenschapper Toshio Tanaka

Quercetin and Its Anti-Allergic Immune Response Jiri Mlcek et alii. Molecules. 2016 May; 21(5): 623.

Effect of Enzymatically Modified Isoquercitrin, a Flavonoid, on Symptoms of Japanese Cedar Pollinosis
Toshio Tanaka, World Allergy Organ J. 2012 Feb; 5(Suppl 2): S198.

The Encyclopedia of Natural Medicine Third edition. Michael T Murray N.D., Joseph E. Pizzorno N.D. 2012

Gerelateerd: Kissproof?

Delen.

2 gedachten aan “Quercetine tegen hooikoorts”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.