Olijfolie is gezond voor diabetici. Dit geldt voor zowel type 1 als type 2 diabetes.
Diabetes type 1
In dit goed gecontroleerde onderzoek bij mensen met diabetes type 1 werd gekeken wat het effect op de bloedsuikerspiegel was van extra vierge olijfolie of boter bij een maaltijd met een hoge en met een lage glycemische index. De proefpersonen kregen op verschillende dagen een van origine vetarme maaltijd met een lage glycemische index (vezelrijk, deze maaltijd bevatte oa linzen en pasta) waar de ene keer niets aan was toegevoegd, een andere keer 37 gram (3 a 4 eetlepels) olijfolie en een andere keer extra boter. Hetzelfde gebeurde met een maaltijd met een hoge glycemische index (koolhydraatrijk en vezelarm, deze bevatte veel rijst en witbrood).
Bij de maaltijd met een lage glycemische index, die voor diabetici minder belastend is, waren er geen grote verschillen. Bij de koolhydraatrijke vezelarme maaltijd (hoge GI) met extra olijfolie was het verschil in de eerste 3 uur na de maaltijd groot en statistisch significant. De auteurs komen tot de conclusie dat:
“In onze studie heeft de toevoeging van 37 gram olijfolie aan een hoge glycemische index-maaltijd een klinisch significante vermindering van 50% in de vroege postprandiale glycemische respons ( stijging van de bloedsuikerspiegel kort na de maaltijd) bepaald in vergelijking met vergelijkbare maaltijden waaraan 43 g boter of heel weinig vet was toegevoegd […] Concluderend toont ons onderzoek aan dat de toevoeging van extra-virgen olijfolie aan een hoge glycemische index maaltijd de vroege postprandiale (na het eten) glucoserespons vermindert die wordt waargenomen wanneer deze maaltijd wordt ingenomen met vetarm of boter. Bovendien bepalen vezelrijke voedingsmiddelen met een lage glycemische index een botte vroege postprandiale respons en een late stijging van de bloedglucosespiegel, onafhankelijk van het type en de hoeveelheid toegevoegd vet. Daarom zou een optimale prandiale insulinetoediening bij type 1 diabetes nodig zijn afhankelijk van de kwaliteit van zowel koolhydraatrijke voedingsmiddelen als vet. Dit resultaat heeft relevante klinische implicaties, aangezien het beperken van bloedglucoseschommelingen een gunstige invloed heeft op de kwaliteit van leven van de patiënten en bijdraagt aan de preventie van chronische en acute diabetescomplicaties. Bovendien vormen de gunstige effecten van het gebruik van olijfolie op postprandiale glycemie een verdere motivatie om de voorkeur te geven aan enkelvoudig onverzadigd boven verzadigd vet om de cardiovasculaire gezondheid te behouden bij patiënten met type 1 diabetes. De mechanismen achter de effecten van olijfolie op het glucosemetabolisme evenals de afzonderlijke impact van vetkwaliteit en andere functionele moleculen die in dit voedingsmiddel aanwezig zijn (d.w.z. polyfenolen) moeten worden onderzocht.”
Extra-Virgin Olive Oil Reduces Glycemic Response to a High– Glycemic Index Meal in Patients With Type 1 Diabetes: A Randomized Controlled Trial. Lutgarda Bozzetto et alii Diabetes Care. 2016 Apr;39(4):518-24
Delen.