Vitamines en mineralen tegen neuropathie

In een goed uitgevoerde Iraanse klinische studie werden 75 type 2-diabetespatiënten toegewezen aan drie behandelingsgroepen die één van de volgende dagelijkse supplementen gedurende 4 maanden kregen: Groep MV: zink (20 mg), magnesium (250 mg ), vitamine C (200 mg) en E (100 mg); Groep MVB: beide bovengenoemde mineralen en vitaminesupplementen plus vitamine B1 (10 mg), B2 (10 mg), B6 (10 mg), biotine (200 mcg), B12 (10 mcg) en foliumzuur (1 mg); Groep P: placebo.

De meeste maar niet alle deelnemers hadden bij aanvang een matige vorm van neuropathie. Sommigen hadden nog nauwelijks zenuwklachten en enkelen hadden juist veel neuropathische klachten. De klachten werden beoordeeld aan de hand van de standaardtest “Michigan Neuropathy Screening Instrument”(MNSI). De beoordeling vindt plaats aan de hand van een vragenlijst en door onderzoek van een neuroloog van de voeten van de patiënten. De veranderingen in de scores staan in onderstaande grafiek grafisch weergegeven.

De stippen, vierkantjes en driehoekjes geven de veranderingen van de individuele deelnemers weer. Soms meerdere op dezelfde plaats in de grafiek. De lijnen geven de trends in de 3 groepen weer. De mensen die de vitamines en mineralen gekregen hadden vertoonden duidelijke verbeteringen. Hoe sterker de klachten bij aanvang des te groter de gemeten verbetering. De groep die ook de B-vitamines had gekregen deed het gemiddeld iets beter dan de groep die alleen zink, magnesium, C en E had gekregen maar dat verschil was maar klein en niet statistisch significant.

Er was geen verbetering opgetreden in het nuchtere bloedsuikergehalte of het HbA1c. De werking berust vermoedelijk vooral op de antioxidantwerking van vitamines C en E en van zink en op een mogelijke verbetering van de zenuwgeleiding door de vermindering of opheffing van een eventueel magnesiumtekort. Een verbetering van de zenuwgeleiding werd in dit onderzoek overigens niet aangetoond. Daarnaast stellen de onderzoekers dat vitamine B1 kan bijdragen aan vermindering van AGE’s (advanced glycation endproduct, dit zijn  verbindingen van eiwitten met suikers  die men bij diabetes vaak in grotere mate aantreft en schade aan zenuwcellen veroorzaken) . Ook kan  een tekort aan de andere B-vitamines zenuwklachten veroorzaken.

Improving neuropathy scores in type 2 diabetic patients using micronutrients supplementation. Maryam Sadat Farvid et alii Diabetes Research and Clinical Practice Volume 93, Issue 1, July 2011, Pages 86-94

Gerelateerd: Alfa-liponzuur tegen neuropathie

Co-enzym Q10 bij neuropathie

Alfa-liponzuur en andere voedingsstoffen bij neuropathie

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.