Door glucosamine minder kans op een hartaanval?

Volgens een analyse van de gegevens van ongeveer 500 000 Britten biedt glucosamine mogelijk bescherming tegen een hartaanval en beroerte en is de cardiovasculaire sterfte kleiner onder mensen die dit supplement gebruiken.

Glucosamine is een  supplement dat op grote schaal wordt gebruikt om artrose (osteoartritis) en gewrichtspijn te verlichten. Eerder epidemiologisch onderzoek suggereert dat glucosamine een rol zou kunnen spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en het verminderen van sterfte. Ook hebben we eerder melding gemaakt van een epidemiologisch onderzoek dat glucosaminegebruik in verband bracht met een verminderd risico voortijdig te overlijden. Een dierstudie meldde dat glucosamine de levensduur van wormen en muizen verlengde door een dieet met weinig koolhydraten na te bootsen, en studies bij mensen hebben consequent het beschermende effect aangetoond van een koolhydraatarm dieet op de ontwikkeling van cardiovasculaire aandoeningen. Andere studies met dieren hebben gemeld dat de ontstekingsremmende eigenschappen van glucosamine een preventieve rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van atherosclerose.

In deze prospectieve cohortstudie onderzocht men het verband tussen het gebruik van glucosamine en het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen (coronaire hartziekte,  beroerte en sterfte door hart- en vaatziekten) bij bijna een half miljoen volwassenen die geregistreerd staan in de Britse biobank. De Britse biobank is ontworpen om de preventie, diagnose en behandeling van een breed scala aan ziekten te verbeteren en de gezondheid in de hele samenleving te bevorderen. De Britse biobank heeft in 2006 ongeveer 500 000 deelnemers tussen 40 en 69 jaar geworven van in het hele land.
Tijdens een gemiddelde follow-up van zeven jaar waren er 10 204 nadelige cardiovasculaire gebeurtenissen, 3060 sterfgevallen door hart en vaatziekten, 5745 coronaire hartaandoeningen zoals hartaanvallen en 3263 beroertes. Bij aanvang van het onderzoek gebruikte 19,3 % van de deelnemers glucosamine. Na correctie voor leeftijd, geslacht, body mass index, ras, leefstijlfactoren,  voeding, medicijngebruik en ander gebruik van supplementen, was glucosamine-gebruik geassocieerd met een significant 15 % lager risico op totale cardiovasculaire gebeurtenissen, 22% minder sterfte door hart en vaatziekten, 18% minder coronaire hartziekte en 9% minder beroertes.

Uit deze tabel uit het onderzoek blijkt dat het verband nog veel sterker was als niet werd gecorrigeerd voor   geslacht, body mass index, ras, leefstijlfactoren,  voedingspatroon,  medicijngebruik en ander gebruik van supplementen. Bij dergelijke onderzoeken is altijd de vraag of er voldoende wordt gecorrigeerd voor deze factoren.

Ook keek men of er een interactie was met één van de vele mogelijke risicofactoren die geregistreerd stonden in deze databank en men vond een opvallend cijfer. Bij rokers lijkt glucosamine ongeveer 2 keer zoveel bescherming te bieden dan bij niet-rokers.

Association of habitual glucosamine use with risk of cardiovascular disease: prospective study in UK Biobank Hao Ma, PhD candidate, et alii BMJ 2019;365:l1628
D-Glucosamine supplementation extends life span of nematodes and of ageing mice, Sandra Weimer, at alii Nat Commun. 2014 Apr 8; 5: 3563.

Gerelateerd: Supplementgebruik vermindert sterfte?

Glucosamine en chondroïtine bij artrose

Glucosamine plus omega-3 beter

 

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.