Carnitine, magnesium en Co Q10 bij migraine

L-carnitine en magnesium kunnen het aantal en de ernst van migraineaanvallen verminderen zo blijkt uit enkele onderzoeken uit Iran. Mogelijk kan co-enzym Q10 hier ook aan bijdragen.

Migraine is een episodische hersenstoornis, gekenmerkt door eenzijdige kloppende hoofdpijn die 4 uur  tot 3 dagen aanhoudt. Aanverwante symptomen zijn misselijkheid, braken en gevoeligheid voor licht, geluid en hoofdbewegingen. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de productie van energie in de mitochondriën, en magnesiumtekort kan leiden tot veel fysiologische veranderingen, waaronder cerebrale slagaderspasmen en een verhoogde afgifte van pijnmediatoren zoals stof P. Dit mineraal is daarom al vaker onderzocht en redelijk effectief gebleken bij migraine. Ook l-carnitine speelt een belangrijke rol in de energievoorziening van de mitochondriën en is bovendien ook in andere opzichten van belang voor de hersenen.

Daarom voerde men in 2012 een onderzoek uit onder 133 migrainepatiënten die minstens 2 aanvallen per maand kregen waarbij men dagelijks 500 mg magnesium (als oxide), 500 mg l-carnitine, beiden of geen supplementen kreeg. Conventionele behandelingen en migraine-eliminatiedieet (uitsluiting van koffie, chocolade, bewerkte vleesproducten zoals worst, hamburger, vlees en visconserve, kaas, noten, citrusvruchten en cola’s) werden in de loop van het onderzoek voortgezet. In de maanden voor en de 3 maanden van het onderzoek werden door de patiënten de migraine-aanvallen / maand, migrainedagen / maand en hoofdpijnzwaarte  geregistreerd. De ernst van migraine werd beoordeeld met “0” (geen), “1” (mild), “2” (matige-activiteit verminderde), of “3” (ernstige-niet in staat om te functioneren). De migraine-index werd berekend door het aantal migrainedagen / maand te vermenigvuldigen met de ernst van de migraine.

Het aantal migraineaanvallen per maand, het aantal dagen met migraine, de ernst van de migraine, migraineindex en de gehaltes van magnesium en carnitine. Klik op de afbeelding om deze te vergroten

De veranderingen:

Dezelfde gegevens als in de eerste tabel maar dan alleen de verandering t.o.v. de maand voor de studie. We zien dat allebei de supplementen erg effectief waren. Magnesium iets effectiever dan carnitine en de combinatie wellicht  nog iets  beter. De migraineindex nam in deze groep af van 23 naar 3.

Onlangs is weer een onderzoek uit Iran verschenen. Het betreft een dubbelblind onderzoek waarbij de migrainepatiënten gedurende 8 weken  500 mg l-carnitine samen met 30 mg co-enzym Q10 per dag kregen of een placebo. Het aantal migraineaanvallen nam af van gemiddeld 9,4 per maand naar 3,4 en de gemiddelde duur van een aanval van 16,8 uur naar 8,4 uur.

We hebben in de literatuur geen andere onderzoeken met gewone  l-carnitine en migraine gevonden. Wel is er een onderzoek met acetyl l-carnitine. In dit onderzoek waarbij een hoge doses werd gegeven – 3 gram per dag, was dit middel  niet effectief

The Effects of Magnesium, l-Carnitine, and Concurrent Magnesium–l-Carnitine Supplementation in Migraine Prophylaxis. Tarighat Esfanjani, A., Mahdavi, R., Ebrahimi Mameghani, M., Talebi, M., Nikniaz, Z., & Safaiyan, A. (2012). Biological Trace Element Research, 150(1-3), 42–48.

The effects of concurrent Coenzyme Q10, L-carnitine supplementation in migraine prophylaxis: A randomized, placebo-controlled, double-blind trial. Hajihashemi, P., Askari, G., Khorvash, F., Reza Maracy, M., & Nourian, M. (2019). Cephalalgia, 033310241882166

Acetyl-l-carnitine versus placebo for migraine prophylaxis: A randomized, triple-blind, crossover study.
Hagen K& Cephalalgia. 2015 Oct;35(11):987-95. doi: 10.1177/0333102414566817. Epub 2015 Jan 19.

Gerelateerd: Magnesium, vitamine B2 en co-enzym Q10 tegen migraine

Delen.

2 gedachten aan “Carnitine, magnesium en Co Q10 bij migraine”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.