Omega-3 plus B-vitamines tegen dementie

Een groep Zweedse wetenschappers zijn enkele jaren terug een wisselwerking op het spoor gekomen tussen de omega-3 vetzuren DHA en EPA en een aantal B-vitamines. Deze interactie is van groot belang is voor het hersenmetabolisme.

Van het omega-3 vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) is aangetoond dat het de bloed-hersenbarrière passeert en zowel in het bloed als in de cerebrospinale vloeistof kan worden gemeten. DHA is sterk verrijkt in de hersenen en vormt een belangrijk onderdeel van neuronale membranen, met name in synapsen. Vitaminen B6, B 12 en folaat (foliumzuur) zijn essentieel voor het metabolisme van één koolstof en methyleringsreacties, noodzakelijk voor de productie van monoamine neurotransmitters, fosfolipiden en nucleotiden. Inname van B-vitamines verlagen niveaus van het zwavelhoudende aminozuur homocysteïne (Hcy), een erkende risicofactor voor cognitieve stoornissen en Alzheimer. Voldoende inname van beiden groepen voedingsstoffen zijn nodig om de achteruitgang van het denkvermogen op latere leeftijd tegen te gaan. In 2016 toonde men aan dat suppletie met vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12 hersenatrofie tegenging bij de deelnemers die hoge gehaltes EPA en DHA in hun bloed hadden. Bij de mensen met lage gehaltes van deze omega-3 vetzuren hadden de vitamines veel minder effect. Nu is een soortgelijk onderzoek uitgevoerd maar dan andersom: extra omega-3 vetzuren hadden alleen een positief effect op het denkvermogen bij mensen die geen tekort hadden aan de B-vitamines.

Het betrof een onderzoek onder 171 mensen met Alzheimer die thuis woonden. De helft kreeg visoliecapsules die per dag 1720 mg DHA en 600 mg EPA bevatte. De anderen kregen placebocapsules met maisolie. Als men lage homocysteïnegehaltes had ( <11.7 micromol/L)  dan was dit volgens de auteurs een teken dat men geen vitamine B-complex tekort had. Bij de deelnemers bij wie dit het geval was had de suppletie met de visoliecapsules een gunstige invloed.  In een gestandaardiseerde test die het cognitieve functioneren beoordeelt was er in deze groep 7,1% verbetering opgetreden. Ook was er een vermindering van 22 % in een beoordelingsschaal van dementie.

Mini mental state examination. Verbetering in omega-3 groep bij mensen met lage homocysteïne.
Lagere dementiescore door omega-3 bij lage homocysteïne

Homocysteine Status Modifies the Treatment Effect of Omega-3 Fatty Acids on Cognition in a Randomized Clinical Trial in Mild to Moderate Alzheimer’s Disease: The OmegAD Study. Jernerén F, et alii  J Alzheimers Dis. 2019 Apr 1. doi: 10.3233/JAD-181148.  (ongecorrigeerde drukproef)

Gerelateerd: B-vitamines beschermen tegen hersenatrofie; interactie met omega-3 vetzuren

Delen.

Eén gedachte over “Omega-3 plus B-vitamines tegen dementie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.