Omega-3, minder hartaanvallen en beroertes

Een nieuw groot onderzoek met een hoge dosering van het visvetzuur EPA (eicosapentaeenzuur) liet weer duidelijke bescherming zien tegen hartaanvallen en andere cardiovasculaire gebeurtenissen.

Het betreft een onderzoek waar 8179 mensen uit diverse Europese, Aziatische en Noord-Amerikaanse landen aan hebben meegedaan. Alle deelnemers hadden een verhoogd risico op een hartaanval of beroerte omdat er sprake was van atherosclerose (71%) of diabetes (29%). Alle deelnemers kregen een  statine (cholesterolverlagende medicatie) en een deel van de deelnemers daarnaast nog andere medicatie. Het triglyceridegehalte was bij nagenoeg iedereen verhoogd. De helft van de deelnemers kreeg, gedurende 5 jaar, 4 gram van het omega-3 vetzuur EPA per dag en de anderen kregen een placebo. Het gebruikte supplement was icosapent ethyl, een sterk geconcentreerde vorm van EPA dat in de VS op recept verkrijgbaar is.


In vergelijking met placebo verminderde EPA de eerste en daaropvolgende cardiovasculaire sterfgevallen, niet-fatale hartaanvallen of beroertes, procedures voor coronaire hartziekte zoals stenting of hospitalisaties voor onstabiele angina met 31 %. Een eerdere analyse van de reductie van cardiovasculaire gebeurtenissen van dit onderzoek, die alleen was gericht op het eerste optreden van een belangrijke ongunstige cardiovasculaire gebeurtenis, vond een vermindering van 25 procent.

Dit onderzoek laat een grotere bescherming zien dan recente vergelijkbare studies. Dit kan aan de erg hoge dosering liggen maar ook aan het feit dat het triglyceridegehalte bij de deelnemers bij aanvang zo hoog was. Dit lijkt een belangrijke indicatie te zijn voor het belang van extra omega-3 vetzuren. Er waren iets meer nadelige bijwerkingen dan in andere studies met visolie. Het aantal interne bloedingen en hersenbloedingen was in beiden groepen niet hoog maar in de EPA groep wel hoger dan in de placebogroep. Geen van deze gevallen waren overigens fataal. Het grote aantal afgewende belangrijke nadelige gebeurtenissen, zoals een significante afname van fatale en niet-fatale beroerte (28%), hartstilstand (48%), plotselinge sterfte (31%) en cardiovasculaire sterfte (20%), laat een zeer gunstig risico-baten profiel zien.

Effects of Icosapent Ethyl on Total Ischemic Events: From REDUCE-IT. Deepak L.Bhatt et alii
Journal of the American College of Cardiology
Available online 18 March 2019 In Press, Accepted Manuscript

Gerelateerd: Visolie na een hartaanval
Visolie samen met statines tegen atherosclerose

Delen.

Eén gedachte over “Omega-3, minder hartaanvallen en beroertes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.