Verbetering van de uitkomst van chemotherapie voor uitgezaaide borstkanker door DHA

Borstkanker wordt dodelijk als zich uitzaaiingen in andere organen ontwikkelen. In dit stadium zijn antikankerbehandelingen gericht op het verlichten van symptomen en het uitstellen van de dood zonder extra toxiciteit te veroorzaken. In 2009 is een onderzoek uitgevoerd met patiënten die in deze categorie vallen met het omega-3 vetzuur DHA.

Verschillende onderzoeksgroepen hebben aangetoond dat docosahexaeenzuur (DHA), een omega-3 lipide uit vis- of algenolie, experimenteel het vermogen heeft om de werkzaamheid van antikankermiddelen te vergroten. Dit sterk onverzadigde vetzuur wordt opgenomen  in celmembraanfosfolipiden, in het bijzonder in snelgroeiende of prolifererende cellen zoals tumorcellen of tumorweefsels. Met behulp van gekweekte borstkankercellijnen bleek dat voorverrijking van deze cellen met DHA hun gevoeligheid voor een verscheidenheid aan geneesmiddelenklassen tegen kanker verbeterde. O.a. is dit het geval met anthracyclines zoals doxorubicine en epirubicine. Ook bleek uit dierproeven dat DHA de gevoeligheid voor anti-kankermedicatie verbeterde van borstkankertumoren. Als gelijktijdigheid vitamine E wordt gegeven treedt deze vergrote gevoeligheid niet op.

Nu werd bij  25 borstkankerpatënten met viscerale metastasen (uitzaaiingen in andere organen) naast de standaardbehandeling in dergelijke gevallen in 2009 van drie verschillende cytostatica (cyclophosphamide , fluorouracil, en epirubicin) ook DHA gegeven. Men diende dagelijks capsules met algenolie te nemen die 1800 mg DHA per dag bevatte vanaf 7-10 dagen voor de eerste van deze chemokuren en de volgende 5 maanden. Alleen de dagen dat men een chemoinfuus kreeg werden geen capsules ingenomen.  Er was geen placebogroep maar er was een grote verscheidenheid in de mate waarin het DHA in het lichaam werd opgenomen waardoor de plasmagehaltes in verschillende mate stegen.

Links het DHA gehalte in het plasma als percentage van vetzuren gemeten voor het begin van de studie en voor het begin van de chemotherapie. De mensen bij wie DHA sterker steeg werd de ‘hoge DHA groep’genoemd en de anderen de ‘lage DHA groep’.

Er konden geen negatieve bijwerkingen toegeschreven worden aan de DHA. Er bleek een groot verschil in de overlevingstijd en de tijd totdat de ziekte verergerde tussen de mensen bij wie het DHA gehalte sterk was gestegen en degenen bij wie het DHA gehalte minder was gestegen.

De linker twee grafieken geven de tijd tot progressie van de ziekte en de overlevingstijd weer van de gehele groep. In de rechter grafieken is dit opgesplitst in de hoge en lage DHA groepen. De gemiddelde (mediane) overlevingstijd was 18 maanden in de lage en 34 maanden in de hoge DHA groep. Eén patiënt was bij het afronden van het onderzoek nog in leven.

 

Improving outcome of chemotherapy of metastatic breast cancer by docosahexaenoic acid: a phase II trial
P Bougnoux, et alii British Journal of Cancer volume 101, pages 1978–1985 (15 December 2009)

Gerelateerd: Visolie samen met chemotherapie bij kanker

Omega-3 beschermt tegen borstkanker

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.