Vitamines en mineralen bij brandwonden

In een attractiepark in Taiwan is in 2015 tijdens een concert een ernstig ongeluk gebeurd waarbij ongeveer 500 mensen brandwonden opliepen.  Een groep patiënten die extra vitamines en calcium en magnesium kregen herstelden sneller en liepen veel minder risico op sepsis en wondinfecties.

In één van de ziekenhuizen waar de gewonden naartoe gebracht werden besloot men al snel een experiment uit te voeren met de ernstige gevallen. Dit betrof 61 mensen bij wie meer dan 20% van het lichaamsoppervlak was verbrand. Iedereen kreeg uiteraard  de gebruikelijke best mogelijke zorg maar in één van de twee behandelunits kreeg men daarnaast extra vitamines. Tijdens de eerste twee weken van ziekenhuisopname kregen deze patiënten: vitamine A 6600 IE, vitamine B1 (thiamine) 100 mg, vitamine B6 (pyridoxine) 200 mg, vitamine B12 2000 mcg, vitamine C (ascorbinezuur) 100 mg, vitamine D 0,01 mg (400 IE) en vitamine E (dl-alfa-tocoferylacetaat) 20 mg. Calcium en magnesium werden intraveneus toegediend (calciumchloride 2%, 20 ml / amp en 10% magnesiumsulfaat, 20 ml / amp, aangepast volgens serumcalcium- en magnesiumgehaltes na biochemische onderzoeken.)

Niemand stierf in de supplementgroep en één patiënt in de andere groep.
Er waren grote verschillen in het optreden van wondinfecties (30,0% versus 77,4%), sepsis – bloedvergiftiging (13,3% versus 41,9%) en hospitalisatiedagen (51,80 versus 76,81 dagen). Wetenschappers berekenden, na allerlei correcties te hebben uitgevoerd, dat het risico op infecties en sepsis bijna 10 keer groter was in de groep die geen extra vitamines en mineralen had gekregen dan in de supplementgroep.

Additional Vitamin and Mineral Support for Patients with Severe Burns: A Nationwide Experience from a Catastrophic Color-Dust Explosion Event in Taiwan. Li-Ru Chen, c.s. Nutrients. 2018 Nov; 10(11): 1782.

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.