Alfa-liponzuur verlaagt hoge bloeddruk en microalbuminurie

Beroerte

Onlangs is een onderzoek uitgevoerd bij mensen die recentelijk een beroerte hadden gehad. Alfa-liponzuur liet zowel de bloeddruk als het nuchtere bloedsuikergehalte dalen.

SBP = systolische bloeddruk. DBP= diastolische bloeddruk. FBS = nuchter bloedsuikergehalte. ( In Nederland wordt dit uitgedrukt in mmol/L 109,5 mg/dl = 6,1 mmol/L)

Het onderzoek had 67 deelnemers die gedurende 12 weken een placebo of een capsule met 600 mg alfa liponzuur dagelijks kregen. Ondanks medicatie was vooraf de bloeddruk nog aan de hoge kant. Zoals u in de grafiek kunt zien waren de bloeddruk en het bloedsuikergehalte verbeterd in de alfa-liponzuurgroep.

Het is niet de eerste keer dat liponzuur een daling van hoge bloeddruk heeft laten zien maar wel voor het eerst dat dit bij mensen die een beroerte hebben gehad is vastgesteld. Bij deze mensen is het van extra groot belang dat de bloeddruk niet hoog is.

Diabetes

Een studie uit 2009 gaf 57 diabetici met hoge bloeddruk 300 mg alfa-liponzuur per dag of een placebo. In de groep die de liponzuur had gekregen daalde gedurende de 8 weken de bloeddruk significant vergeleken met de aanvangswaarden en vergeleken met de controlegroep.

Ook is er een onderzoek uit 2013 waar diabetici die al langer last hadden van deze aandoening aan deelnamen. Zij hadden al last van achteruitgang van de nierfunctie – beginnende diabetische nefropathie. In dit onderzoek kregen de deelnemers 800 mg liponzuur per dag + 80 mg vitamine B6 (pyridoxine). Men hoopte dat deze combinatie de microalbuminurie zou verminderen omdat dit bij proeven met ratten was aangetoond. Er bleek na 8 weken een sterke daling van het  microalbuminuriegehalte te hebben plaatsgevonden (236 > 162 ) terwijl deze in de placebogroep was gestegen. Dit duidt op beter werkende nieren die het bloed beter  filteren. De systolische bloeddruk was ook iets gedaald maar deze daling was veel kleiner dan in de twee andere onderzoeken.

Does alpha-lipoic acid supplementation modulate cardiovascular risk factors in patients with stroke? A randomized, double-blind clinical trial. Mohammadi V, Khorvash F, Feizi A, Askari G Int J Prev Med 2018;9:34

Effects of combined lipoic acid and pyridoxine on albuminuria, advanced glycation end-products, and blood pressure in diabetic nephropathy. Noori N, c.s. Int J Vitam Nutr Res. 2013;83(2):77-85.

The effect of alpha-lipoic acid on blood pressure in type 2 diabetics. Iran J Endocrinol Metab 2009;11:245-50. Mazloom Z, Ansar H. (artikel in het Perzisch, gelezen dmv google translate)

 

Gerelateerd:

 

Delen.

2 gedachten aan “Alfa-liponzuur verlaagt hoge bloeddruk en microalbuminurie”

  1. Wat mij opvalt, is dat er bij veel onderzoeken gebruik wordt gemaakt van relatief hoge doseringen. Hoe vertaal ik dat naar de praktijk? En betekent het dat een lagere dosering niet werkt?

  2. Om verbeteringen te laten zien bij hoge bloeddruk, hoog bloedsuikergehalte, verminderde gevoeligheid voor insuline en diabetische neuropathie is waarschijnlijk 300 mg per dag de minimale dosering. Lagere doses zijn waarschijnlijk wel nuttig om gezond te blijven. Alfa liponzuur capsules van 600 mg worden veel gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.