Melk slecht, gefermenteerde zuivel mogelijk goed voor hart en bloedvaten

Een Fins onderzoek liet een sterk verband zien tussen het drinken van veel melk en een grotere kans op een hartaanval en andere cardiovasculaire aandoeningen. Gefermenteerde zuivel – vooral vetarm – liet juist een sterk beschermend effect zien.

Het betrof een onderzoek onder een kleine 2000 mannen van middelbare leeftijd die 20 jaar waren gevolgd. De zuivelconsumptie was hoog in deze onderzoeksgroep. Vooral werd er veel melk en karnemelk gedronken.  Karnemelk viel in de categorie ‘vetarme zuivel’.

Een hoge inname van gefermenteerde zuivel – in dit geval vooral karnemelk- verminderde de sterfte aan hart- en vaataandoeningen. Een grote melkconsumptie verhoogde het risico op een hartaanval of beroerte.

Het verhoogde risico in de groep met de hoogste melkinname (Q4 in bovenstaande rechtse grafiek, deze mannen dronken meer dag 700 gram melk per dag) bedroeg circa 50% t.o.v de mannen die minder dan 235 gram melk per dag dronken .

Het was vooral vetarme gefermenteerde zuivel die bescherming bood. Bij de hoogste inname bedroeg de bescherming ongeveer 25%  Er werd geen verband gevonden tussen cardiovasculaire aandoeningen en de consumptie van kaas en boter.

Intake of fermented and non-fermented dairy products and risk of incident CHD: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study
Timo T. Koskinen, c.s. Br J Nutr. 2018 Oct 29:1-10.

Gerelateerd: Melk, sterfte en heupfracturen

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.