Acetyl l-carnitine tegen depressies

Foto: PDPics @ Pixabay

Acetyl-L-carnitine – een variant van de voedingsstof L-carnitine – blijkt volgens een meta-analyse een tamelijk sterke antidepressieve werking te hebben. Vooral bij mensen die niet meer zo jong zijn.

Uit onderzoek blijkt dat de vetstofwisseling belangrijk is voor wat neuroplasticiteit wordt genoemd. Hiermee wordt het herstel-, veranderings- en aanpassingsvermogen van de hersenen bedoeld. Verstoringen van dit lipidemetabolisme komen vaak voor bij depressieve personen. Aangezien carnitine een rol lijkt te spelen in dit lipidemetabolisme en bovendien in de stofwisseling in de hersenen van diverse neurotrofe factoren – met name zenuwgroeifactor (nerve growth factor) – en van neurotransmitters (acetylcholine, dopamine en GABA) zijn een aantal onderzoekers bezig met een mogelijke rol van carnitinesuppletie bij de behandeling van depressies. ALC (acetyl-L-carnitine) is in relatief hoge niveaus aanwezig in de hersenen en ook in de hypothalamus. ALC kan gemakkelijk de bloed-hersenbarrière passeren en dus zou aanvulling met deze verbinding het hersenmetabolisme mogelijk kunnen beïnvloeden. Daarom wordt in onderzoek bij neurologische en psychische aandoeningen deze vorm van carnitine gebruikt. De studies met mensen met depressies of aandoeningen waarbij chronische neerslachtigheid een aspect van het ziektebeeld is zijn onlangs in een overzichtsartikel en meta-analyse samengevoegd.

In de meta-analyse werden de resultaten van 12 studies samengevoegd. In 9 van deze onderzoeken werd acetyl-L-carnitine (ook L-acetylcarnitine genoemd) vergeleken met een placebo of geen interventie. De meest gebruikte dosering was 3 gram acetyl-L-carnitine per dag. Het effect was na circa 8 weken groot te noemen. Het standaard gemiddeld verschil (SMD) was –1,1. 1Uitleg) . De gerapporteerde nadelige bijwerkingen waren ongeveer hetzelfde als in de controlegroepen.

De resultaten van de 9 onderzoeken grafisch weergegeven. Hoe verder naar links hoe groter het effect. De ruit geeft het gemiddelde weer, de SMD van -1,1.

Enkele van deze studies heb ik er nog even op nageslagen. Het onderzoek met het kleinste effect (Hagen) betrof een onderzoek onder migrainepatiënten die ook last hadden van neerslachtigheid. Het onderzoek met het sterkste effect (Gecele) betrof een klein onderzoek onder 28 oude mensen met een ernstige depressie. Ook het onderzoek met het op één na sterkste effect (Fulgente) betrof een onderzoek onder oude depressieve mensen. Deze mensen hadden ook last van dementie.
In drie onderzoeken werd L-acetylcarnitine vergeleken met een antidepressivum. In totaal kregen 162 patiënten L-acetylcarnitine en 162 patiënten een antidepressivum (fluoxetine, amisulpride (een neurolepticum dat ook wordt gegeven bij dysthymie) of duloxetine. Twee van deze onderzoeken betrof dysthymiepatiënten. Deze mensen hebben last van chronische zwaarmoedigheid. Het derde onderzoek betrof fibromyalgiepatiënten met depressieve symptomen. Gemiddeld was het effect van acetyl-L-carnitine even groot als van het medicament. Het aantal en de ernst van de nadelige bijwerkingen was echter ongeveer 80% geringer dan in de groepen die de medicamenten gekregen hadden. Uit deze studies bleek ook dat acetyl-L-carnitine sneller begint te werken. Na een week was er al vaak een merkbare verbetering opgetreden. Bij de gebruikte medicijnen was dit twee weken.

De resultaten aan de hand van de veelgebruikte Hamilton Depression Scale van het onderzoek waarbij acetyl L-carnitine (2 x daags 500 mg) werd vergeleken met amisulpride (50 mg per dag) bij 204 patiënten met chronische neerslachtigheid (dysthyme stoornis): even effectief maar minder bijwerkingen. Bij circa 65% van de mensen was er sterke verbetering opgetreden.

1) SMD is de afkorting van ‘Standard Mean Difference’ of in het Nederlands het standaard gemiddelde verschil. In de statistiek wordt dit berekend op basis van de standaarddeviaties van de onderliggende onderzoeken. Als over een onderwerp zoals depressiviteit waar gradaties van effect gemeten worden de resultaten van diverse onderzoeken worden samengevoegd is dit nodig om de conclusie in een cijfer uit te drukken. Vooral als de diverse onderzoeken verschillende meetmethoden hebben gehanteerd. Volgens de handboeken wordt een SMD groter dan 0,8 of -0,8 een groot effect genoemd. (zie verder)

Acetyl-L-Carnitine Supplementation and the Treatment of Depressive Symptoms.  Veronese, N., c.s.  (2018).  Psychosomatic Medicine, 80(2), 154–159.
Acetylcarnitine: A Mechanistically Distinctive and Potentially Rapid-Acting Antidepressant Drug
Santina Chiechio, c.s. Int J Mol Sci. 2018 Jan; 19(1): 11.
Acylcarnitines: Role in brain
Lauren L. Jones a
A double-blind, randomised, controlled clinical trial of acetyl-l-carnitine vs. amisulpride in the treatment of dysthymia. Zanardi, R., & Smeraldi, E. (2006). European Neuropsychopharmacology, 16(4), 281–287

Delen.

2 gedachten aan “Acetyl l-carnitine tegen depressies”

 1. Zeer interessant en het zou mooi zijn als daar mogelijkheden liggen.
  Maar om 3 gram per dag te gebruiken lijkt me erg veel. En hoe doe je dat, dmv poeder of gewoon veel capsules slikken
  Met vriendelijke groet
  Henk

 2. 3 gram per dag is de meest gebruikte dosering in de onderzoeken. Aangezien er geen nadelige bijwerkingen zijn te verwachten zijn mogelijk sommige onderzoekers geneigd eerder iets onnodig hoog dan te laag te doseren. Ik heb nog één en ander nagekeken. In het onderzoek waarbij acetyl l-carnitine werd vergeleken met amisulpride werd 2 x daags één capsule met 500 mg acetyl L-carnitine gegeven.
  (Zanardi, R., & Smeraldi, E. (2006). A double-blind, randomised, controlled clinical trial of acetyl-l-carnitine vs. amisulpride in the treatment of dysthymia. European Neuropsychopharmacology, 16(4), 281–287.)

  Ik heb nu de grafiek met onderschrift toegevoegd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.