Vastendieet bij diabetes

We hebben eerder gezien dat diabetes type 2 in veel gevallen teruggedraaid kan worden door een streng dieet. Dit was vooral succesvol bij mensen die pas kort de diagnose gekregen hadden en in het betreffende onderzoek mochten alleen mensen deelnemen die geen insuline gebruikten. Een eerste klein opgezet onderzoek lijkt er op te wijzen dat ook bij mensen die al lang diabetes type 2 hebben en veel medicatie inclusief insuline gebruiken veel baat kunnen hebben bij een vastendieet.

Er waren slechts 3 deelnemers. Een man van 40 jaar die al 20 jaar diabetes had en diverse bloedsuikerverlagende medicijnen gebruikte waaronder 3 x daags insuline. De tweede deelnemer was 52 en  al 25 jaar diabetespatiënt. Hij kreeg 2 x daags insuline en de derde deelnemer was 67 jaar oud en had 10 jaar daarvoor de diagnose gekregen en nam metformine en 2 x daags insuline.  Men kreeg een korte cursus over de oorzaken van diabetes en over goede voeding. Het boek dat hiernaast staat afgebeeld kreeg men mee als handleiding. Twee van de mannen vastten om de andere dag terwijl de derde drie dagen per week vastte. Op vastendagen mochten ze zeer laagcalorische dranken drinken zoals thee, koffie, water en bouillon, en ’s avonds een zeer caloriearme maaltijd eten. Op de andere dagen diende men op eigen gelegenheid vooral de inname van suiker en (makkelijk verteerbare) koolhydraten te mijden en at men twee maaltijden per dag. Het ontbijt werd overgeslagen. Belangrijk is ook dat er geen kunstmatige zoetstoffen gebruikt werden en er voldoende zout genuttigd werd. Dit helpt het energieniveau op peil te houden en voorkomt de neiging ‘s-avonds te gaan schranzen. Ook nam men elke dag een multivitamine.

Bij alle drie patiënten kon binnen korte tijd gestopt worden met de insuline. Bij één patiënt was dit al binnen vijf dagen het geval. Twee van de drie mensen konden met alle medicatie stoppen terwijl de derde – de man van 67 – nog één medicament – metformine –  overhield.  Dit alles terwijl de bloedsuikerwaardes verbeterden. De mannen verloren respectievelijk 12%, 18% en 10% van hun gewicht.

“Ondanks de volledige nieuwheid van vasten voor alle drie de patiënten werd het goed verdragen. Geen enkele patiënt is op  een bepaald moment gestopt met vasten. Over het algemeen was onze feedback van de patiënten in dit programma zeer positief en een aantal patiënten merkte op dat ze graag actief betrokken zijn bij het proces van het beheer van hun diabetes.”

Als diabetici een dergelijk vastendieet  willen proberen raden we nadrukkelijk aan dit onder medische begeleiding te doen. Het glucosegehalte dient goed gemonitord te worden en de medicatie hierop aangepast te worden. Dit onderzoek met slechts 3 deelnemers is uiteraard te klein om ferme conclusie’s aan te verbinden. Veel artsen hebben overigens wel ervaring met vasten en diabetes omdat veel moslims met diabetes de ramadan in acht willen nemen. Omdat er dan overdag ook niet gedronken mag worden is dat nog veel zwaarder.  Voor dergelijke gevallen bestaat een richtlijn medicatie aanpassing medicatie tijdens  ramadan.

Therapeutic use of intermittent fasting for people with type 2 diabetes as an alternative to insulin. S. Furmli c.s. BMJ Case Reports 2018; doi:10.1136/bcr-2017-221854

Gerelateerd: Omkeren diabetes 2? Wees er snel bij!

Vastendieet boekt mooie cijfers

Delen.

Eén gedachte over “Vastendieet bij diabetes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.