Pyrroloquinoline quinone tegen veroudering?

Pyrroloquinoline quinone (PQQ) is een vitamineachtige wateroplosbare voedingsstof die de laatste tijd in de belangstelling staat als mogelijk natuurlijk middel om verouderingsverschijnselen tegen te gaan. Uit dierproeven en lab onderzoek blijkt dat PQQ de aanmaak van mitochondriën mogelijk kan stimuleren en ouder wordende mitochondriën ( energiecentraletjes in de cellen) ook beter kan laten functioneren. Een belangrijk aspect van veroudering zou zodoende kunnen worden tegengegaan. Sommige andere stoffen die in deze categorie voedingsstoffen zitten zijn o.a. carnitine, liponzuur, resveratrol, genisteine, co-enzym Q10, granaatappel en nicotinamide (riboside). PQQ heeft het voordeel dat het in lage concentraties effect kan sorteren en goed opneembaar is, want wateroplosbaar. We hebben nu voor het eerst enkele humane studies gevonden naar enkele effecten van PQQ.

Cholesterol

Het betrof een onderzoek onder 27 gezonde volwassen Japanners van middelbare leeftijd. Zij kregen 20 mg PQQ per dag of een placebo. Gemiddeld daalde het LDL-C gehalte van 3,52 mmol/L naar 3,28 mmol/L. Bij degenen bij wie dit gehalte aan de hoge kant was (>3,62 nmol/L) trad er vooral een daling op. Na 6 weken was bij hen het LDL- cholesterol gedaald met gemiddeld 0,62 mmol/L. Ook was er bij hen een ‘significante’ daling van het totaalcholesterol opgetreden.

Denkvermogen

Nadat eerder onderzoek met ratten een beter leervermogen had laten zien door extra PQQ werd in Japan een onderzoek uitgevoerd met mensen van gevorderde leeftijd.
In deze studie werd een gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde, dubbelblind onderzoek uitgevoerd om het effect van PQQ-natriumzout  op cognitieve functies te onderzoeken bij 41 gezonde ouderen. Proefpersonen kregen oraal 20 mg PQQ per dag of placebo gedurende 12 weken. Om de kwaliteit van het denkvermogen – de cognitieve functies – te testen werden de Stroop en omgekeerde Stroop-test, en enkele soortgelijke testen geëvalueerd.

In dit youtube filmpje ziet u een voorbeeld van een Stroop taak

Uit deze testen bleek dat vooral degenen die de eerste keer slecht scoorden na inname van 20 mg PQQ gedurende 12 weken de tweede keer relatief beter scoorden  Het voorlopige experiment met behulp van nabij-infrarood spectrometrie (NIRS) suggereert dat de cerebrale bloedstroom in de prefrontale cortex verhoogd was door de toediening van PQQ. De conclusie van dit onderzoek luidt dan ook dat PQQ vermindering van het denkvermogen bij oudere personen misschien kan voorkomen, vooral het concentratievermogen en het korte termijn geheugen kan mogelijk positief worden beïnvloed. Aanvullend onderzoek is uiteraard gewenst om dit verder te onderbouwen. Er werden geen nadelige bijwerkingen gerapporteerd.

PQQ is aanwezig in vele voedingsmiddelen. Relatief rijk aan PQQ zijn cacao, natto, groene paprika, peterselie, kiwi, papaya, bonen, spinazie, wortelen, aardappelen en thee.

Effect of the antioxidant supplement pyrroloquinoline quinone disodium salt (BioPQQ™) on cognitive functions. Itoh, Y., c.s. Adv Exp Med Biol. 2016;876:319-325. doi: 10.1007/978-1-4939-3023-4_40.
Effects of pyrroloquinoline quinone disodium salt intake on the serum cholesterol levels of healthy japanese adults
Nakano, M. • 2015 Journal Journal of Nutritional Science and Vitaminology. Volume 61. Issue 3. Page 233 – 240.

Delen.

3 gedachten aan “Pyrroloquinoline quinone tegen veroudering?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.