Hoge doses B12, samen met foliumzuur, verhogen mogelijk darmkankerrisico ouderen

Volgens een Nederlands onderzoek is het risico op darmkanker verhoogd door 500 mcg vitamine B12 per dag, in combinatie met dezelfde hoeveelheid foliumzuur.

Het betrof een onderzoek waar 2524 mensen van 65 jaar en ouder aan hadden meegedaan. Men kreeg de genoemde doses van de twee B-vitamines of placebotabletten gedurende twee of drie jaar. (Iedereen, ook de placebogroep, kreeg tevens 600 IE vitamine D3 per dag). Dit is een gewone dosis foliumzuur maar elke dag 500 mcg B12 is fors voor deze vitamine. Soms zijn dergelijke hoge doses nodig omdat sommige mensen vitamine B12 zeer slecht opnemen vanwege het ontbreken van de stof intrinsieke factor in de maag. Normaal gesproken bevelen we een dergelijke dosis dagelijks alleen aan als door bloedonderzoek een ernstig B12 tekort is vastgesteld. Vitamine B12 wordt echter wel als een veilige vitamine beschouwd ook in deze hoge doses. Daarom werd niet eerst vastgesteld of deze dosis wel nodig was bij deze mensen. Het doel van het onderzoek was om vast te stellen of het risico op fracturen wordt verlaagd door deze vitamines. Dat bleek overigens niet het geval te zijn.

Nu keek men, enkele jaren later, of er een verschil was in het voorkomen van kanker tussen de groep die de B-vitamines gekregen had en de controlegroep. Het bleek dat het kankerrisico 25% hoger was in de vitaminegroep. Dit kwam voornamelijk door het vaker voorkomen van darmkanker. Het risico hierop was 77% groter.

We hebben 9 jaar geleden eerder bericht over een mogelijk verhoogd risico door overmatige suppletie van foliumzuur en een hoger risico op prostaat- en mogelijk darmkanker. Sindsdien zijn er echter enkele studies verschenen die geen risicoverhoging door extra foliumzuur lieten zien. Zo is er een meta-analyse, gepubliceerd  in The Lancet, waaruit men uit de gegevens van 50 000 mensen die foliumzuur hadden gekregen – vaak in een hogere dosering – concludeerde dat deze vitamine geen risicoverhoging veroorzaakt.

Het heeft er daarom alle schijn van dat de hoge vitamine B12 dosering de boosdoener is in dit onderzoek.  Voor zover wij weten is dit echter pas de eerste keer dat er een relatie is gevonden tussen vitamine B12 en kanker. Daarom is het nog allerminst zeker dat er een belangrijke relatie bestaat. Het lijkt ons echter onverstandig om zonder goede reden megadoses vitamine B12 te slikken.

Folic acid and vitamin-B12 supplementation and the risk of cancer: long-term follow-up of the B-vitamins for the Prevention Of Osteoporotic Fractures (B-PROOF) trial.
Oliai Araghi S, c.s. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2018 Oct 19

Effects of folic acid supplementation on overall and site-specific cancer incidence during the randomised trials: metaanalyses of data on 50,000 individuals. individuals
Prof Stein Emil Vollset, MD c.s. Lancet. 2013;381(9871):1029-36.

Gerelateerd: Extra foliumzuur, meer prostaatkanker?

Delen.

2 gedachten aan “Hoge doses B12, samen met foliumzuur, verhogen mogelijk darmkankerrisico ouderen”

  1. Toch vrij schokkend deze uitkomst!

    Had ik nog een vraag over een andere vitamine in de b-reeks:
    Vitb 6(pyridoxine): wat is de goede dosis en in welke vorm?
    Pyridoxine HCL of een ander vorm…best verwarrend allemaal.
    MVG,Irene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.