Taurine en carnitine tegen spierkrampen bij cirrose

Veel mensen hebben ‘s-nachts wel eens last van kramp in de kuiten maar bij sommige aandoeningen, waaronder levercirrose, komt het verschijnsel vaak voor en de verstoring van de nachtrust is niet bepaald bevorderlijk voor de gezondheid en het welbevinden. Uit enkele onderzoeken blijkt dat mensen met cirrose veel baat kunnen hebben bij de aminozuren taurine en carnitine.

Taurine

Aan dit Australische onderzoek deden patiënten van een leverkliniek mee die last hadden van spierkrampen. Men had cirrose, veelal door overmatig alcohol- en drugsgebruik. De deelnemers aan dit onderzoek dienden al enige tijd ‘droog’ te staan. Men kreeg afwisselend, gedurende vier weken 2 x daags 500 mg taurine, 2 x daags 1000 mg (1 gram) taurine of placebocapsules. Bij gebruik van de  hogere doses taurine nam het aantal, de duur en de ernst van de spierkrampen af. Het aantal  was  18 keer in de placebogroep per 2 weken en 11 keer bij 2 x 1 gram taurine per dag.

Ook de duur van de pijn en het ongemak nam af bij 2 gram taurine per dag.

Taurine is erg veilig. Een review van 11 klinische onderzoeken die melding maakten van suppletie met taurine variërend van 500 mg per dag tot 10 gram per dag  kon geen meldingen vinden van nadelige bijwerkingen gerelateerd aan taurinesuppletie. Taurine heeft meerdere fysiologische functies die een rol kunnen spelen, zoals antioxidant activiteit, osmoregulatie, immunomodulatie, productie van galzuur, membraanstabilisatie en intracellulaire calciumhomeostasis. Een deel van de taurine die een mens nodig heeft kan in de lever worden geproduceerd van de aminozuren l-methionine en l-cysteine. Mogelijk is dit bij levercirrose verstoord.

Het is niet de eerste keer dat in de literatuur melding gemaakt wordt van de effectiviteit van taurine bij spierkrampen bij levercirrose. In 1994 maakten Japanse wetenschappers melding van het gunstig effect van 3 gram taurine per dag op de frequentie van spierkrampen bij 32 patiënten.

L-Carnitine

Ook het aminozuur l-carnitine kan spierkrampen bij cirrose verminderen en volgens een recent Japans onderzoek is het mogelijk nog effectiever dan taurine.

Dit onderzoek had 42 deelnemers. Alle proefpersonen waren cirrosepatiënten die vaak last hadden van spierkrampen in rust.  Iedereen kreeg l-carnitine. Sommigen 3 x daags 300 mg en anderen 4 x daags 300 mg.

In de linkergrafiek ziet u het percentage bij wie er een afname was van het aantal spierkrampen. Rechts het percentage dat in de laatste week van het 8 weken durende onderzoek helemaal geen last meer had van kramp.

L-carnitine is goed voor de lever. Uit onderzoek bleek dat het leververvetting kan tegengaan en uit ander onderzoek dat (acetyl) l-carnitine  leverencefalopathie kan verminderen en het ammoniakgehalte in de hersenen en het bloed kan verlagen.

Randomised clinical trial: oral taurine supplementation versus placebo reduces muscle cramps in patients with chronic liver disease. Helen Vidot, c.s. Alimentary, Pharmacology & Therapeutics Volume48, Issue7 October 2018 xPages 704-712
[Painful muscle cramps in liver cirrhosis and effects of oral taurine administration].[Article in Japanese] Yamamoto S., Samenvatting
L-carnitine Reduces Muscle Cramps in Patients With Cirrhosis.Nakanishi H, c.s. Clin Gastroenterol Hepatol. 2015 Aug;13(8):1540-3.

Gerelateerd (over rusteloze benensyndroom): Kent u Dr. Willis en Dr. Ekbom? 
Deze aandoening is overigens heel iets anders.

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.