Spijsverteringsenzymen bij dyspepsie

Rawpixel.com

Een recent onderzoek liet een sterke afname van symptomen zien bij mensen die last hadden van functionele dyspepsie door suppletie van spijsverteringsenzymen.

Veel mensen hebben last van maag- en darmklachten zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn na het eten van een stevige maaltijd. Als er geen bekende oorzaak is aan te wijzen zoals een maagzweer dan spreekt men van functionele dyspepsie. Er zijn combinaties van spijsverteringsenzymen verkrijgbaar om deze klachten te verminderen aangezien wordt aangenomen dat onvoldoende vertering van het voedsel een belangrijke oorzaak kan zijn van deze klachten. Eén zo’n combinatie genaamd Digezyme  of Digest Plus bevat amylase, protease, lipase en lactase van plantaardige oorsprong om respectievelijk koolhydraten, eiwitten, vetten en lactose te helpen verteren. Onlangs is een onderzoek uitgevoerd met 40 mensen die last hadden van dyspepsie. Mensen die zich aangemeld hadden maar bij wie prikkelbare darmsyndroom, gastro-oesofageale reflux, colitis ulcerosa of een andere chronische spijsverteringsaandoening werd vastgesteld werden van de studie uitgesloten. Men kreeg 3 x daags een tabletje met 50 mg Digezyme of placebotabletten gedurende 60 dagen. Er werden geen nadelige bijwerkingen gerapporteerd. De klachten, zoals een opgezette buik na het eten, misselijkheid, maag- en buikpijn, boeren en overgeven namen geleidelijk af gedurende de twee maanden dat het middel werd ingenomen.

 

We hebben in de de literatuur gezocht naar eerder soortgelijk onderzoek en vonden een studie uit 2009 met een ander preparaat, Combizym. Dit bevat pancreatine (spijsverteringsenzymen uit dierlijke bron) en Aspergillus oryzae een schimmel die gebruikt wordt bij de productie van sake. Aan dit Chinese onderzoek deden 151 mensen mee die last hadden van dyspepsie en sommigen hadden daarnaast ook last van een chronische onderliggende darmaandoening. Ook in dit onderzoek verminderde het preparaat, in een dosering van twee tabletten na elke maaltijd,  de klachten sterk. Symptomen als een  verminderde eetlust, een opgezette buik, oprispingen, diarree en buikpijn namen sterk af.

Evaluation of the Safety and Efficacy of a Multienzyme Complex in Patients with Functional Dyspepsia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study
Muhammed Majeed, c.s. Journal of Medicinal Food 29 aug 2018

The efficacy of Combizym in the treatment of Chinese patients with dyspepsia: a multicenter, randomized, placebo controlled and cross-over study. Zhi Hua RAN Journal of Digestive Diseases Volume10, Issue1 February 2009

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.