Zout, zo slecht nog niet!

© zole4 freedigitalphotos.net
“What’s life without a bit of salt” Farewell to the king

“Er is geen overtuigend bewijs dat mensen met een matige of gemiddelde inname van natrium hun zoutconsumptie moeten verminderen ter preventie van hartziekten en beroertes.”

Dat stelt Martin O’Donnell, één van de auteurs van een onlangs gepubliceerd artikel in The Lancet. De studie gaat over een groot onderzoek met bijna 100 000 deelnemers uit 18 landen.  De leeftijd van de mensen lag tussen de 35-70 jaar  en deze leden bij aanvang niet aan een hartaandoening. De deelnemers werden 8 jaar gevolgd. Er werd gekeken naar een verband tussen de zout (natrium) consumptie en hoge bloeddruk, cardiovasculaire aandoeningen en sterfte. Men mat het natrium en kaliumgehalte in de ochtendurine om de inname van deze mineralen te bepalen.  De mensen werden gegroepeerd per gemeenschap waardoor de uitkomsten betrouwbaarder en relevanter kunnen zijn.

Er waren 369 gemeenschappen met meer dan 50 deelnemers om de relatie tussen de zoutinname en hoge bloeddruk te onderzoeken en 255 gemeenschappen met meer dan 100 deelnemers waarbij de relatie tussen cardiovasculaire aandoeningen en sterfte in relatie tot zout werd bepaald.  Deze gemeenschappen lagen in Canada, Zweden, Bangladesh, China, Brazilië, Chili, Columbia, India, Iran, Maleisië, de Palestijnse gebieden, Pakistan, Fillipeinen, Polen, Saudi Arabië, Zuid-Afrika, Tanzania, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten en Zimbabwe.

Er werd een verband gevonden tussen een hogere zout (natrium) inname en een hogere systolische bloeddruk. Per extra gram natrium was de bloeddruk 2,86 mm hoger. Dit verband was echter alleen sterk in gemeenschappen – voornamelijk in China – met een gemiddelde natriuminname > 5 gram per dag.  Alleen in China, met een gemiddelde natriumconsumptie van 5,58 gram per dag, was er een verband tussen de zoutinname en het risico op een beroerte maar niet in de andere landen, waar de gemiddelde natriuminname 4,49 gram per dag bedroeg.  Daarentegen vond men ook een groter aantal hartaanvallen en een hogere sterfte bij een lage inname van natrium. In de categorie mensen met een inname tot 4,43 gram natrium per dag (het eerste tertiel) was er een afname van deze nadelige gebeurtenissen bij een hogere zoutconsumptie.

Het Voedingscentrum spreekt van een adequate inname bij  1,3 – 1,5 gram  natrium per dag en spreekt bij een inname > 2,4 gram al  van een te veel. Volgens het hier besproken onderzoek  is dat dus veel te weinig.

Relatie tussen zoutinname en: A) Belangrijke cardiovasculaire aandoening, dwz hartaanval + beroerte B) Beroerte C) Hartaanval D) Totale sterfte

Ook heeft men de wetenschappelijke literatuur bestudeerd en wordt er geconcludeerd dat er geen studie bestaat die een vermindering van het aantal cardiovasculaire gebeurtenissen (hartaanval en beroerte) aantoonde bij een natriuminname van minder dan 3 gram t.o.v. 3-5 gram per dag.

Kalium

Er werd geen verband gevonden tussen de kaliuminname en de bloeddruk maar wel was duidelijk uit alle cijfers dat zowel het aantal beroertes, hartaanvallen als de sterfte lager waren bij een hogere kaliuminname. Aardappelen, groente en fruit zijn rijk aan kalium.

De sterfte is lager bij een hogere kaliuminname.

Urinary sodium excretion, blood pressure, cardiovascular disease, and mortality: a community-level prospective epidemiological cohort study
Andrew Mente, PhD, Prof Martin O’Donnell, MD, c.s.  The Lancet ARTICLES| VOLUME 392, ISSUE 10146, P496-506, AUGUST 11, 2018

McMaster University. “Pass the salt: Study finds average consumption safe for heart health: Public health strategies should be based on best evidence.” ScienceDaily. ScienceDaily, 9 August 2018.

 

Gerelateerd: Is zout echt fout?

Delen.

Eén gedachte over “Zout, zo slecht nog niet!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.