Visolie na een hartaanval

Door patiënten die een hartaanval hadden doorstaan een hoge dosis omega-3 vetzuren uit visolie te geven verbeterde de functie van het hart en verminderde de littekenvorming in  het onbeschadigde deel van de hartspier.

Vorm en functie van het hart kunnen na een hartaanval veranderen, een situatie die ” post-heart attack remodellering ” wordt genoemd en die verband houdt met ongunstige genezingskansen en hartfalen voor de patiënt. Uit een groot onderzoek blijkt nu dat dit proces positief kan worden beïnvloed door visolie.

Aan het onderzoek deden 360 overlevenden van hartaanvallen mee. De helft kreeg een half jaar lang een hoge dosis omega-3-vetzuren ( 4 capsules met circa 800 mg  EPA+DHA) en  de andere helft kreeg placebo’s , beginnend binnen een maand na de hartaanval. Omdat de studiedeelnemers naast hun andere medicijnen hoge doses omega-3’s kregen toegediend, werden de patiënten  onder medisch toezicht geplaatst om mogelijke nadelige uitkomsten uit te sluiten.  De patiënten werden beoordeeld d.m.v. een CMR. Dat is een soort MRI scan. De uitkomst van de linker ventriculaire systolische volume-index – een indicator voor het risico op een toekomstig hartinfarct – was  beter in de visoliegroep. Ook was er minder sprake van littekenvorming in de hartspier (non-infarct myocardial fibrosis). Het risico op hartfalen was daardoor kleiner. Hoe hoger het gehalte omega-3 vetzuren gestegen was des te groter het positieve effect. Er werd geen melding gemaakt van nadelige bijwerkingen.

Veranderingen sinds het begin van  inname kort na de hartaanval van: 1) de  linker ventriculaire systolische volume-index (LVESVI), 2)littekenvorming in het niet getroffen deel van de hartspier, 3) de grootte van het aangetaste deel, 4)  de linker ventrikel ejectiefractie (LVEF, als deze te laag wordt spreekt men van hartfalen).

 

Effect of Omega-3 Acid Ethyl Esters on Left Ventricular Remodeling After Acute Myocardial Infarction: The OMEGA-REMODEL Randomized Clinical Trial. Bobak Heydari, MD, MPH, c.s. Circulation. 2016 Aug 2; 134(5): 378–391

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.