Is een matige koolhydraatinname het beste?

Enkele dagen geleden is een studie gepresenteerd over de relatie tussen de koolhydraatinname en de sterfte. Men analyseerde de gegevens van een nieuw Amerikaans  onderzoek met 15 000 deelnemers alsmede de gegevens van eerdere studies waar in totaal 430 000 deelnemers aan hadden deelgenomen. Getracht werd te achterhalen of er een relatie bestaat tussen het koolhydraatgehalte in de voeding en de sterfte.

Uit het Amerikaanse onderzoek komt naar voren dat een koolhydraatgehalte van 50%-55% gerelateerd is aan een lager sterfterisico dan bij een lager of hoger koolhydraatgehalte.

Resultaten zijn aangepast voor leeftijd, geslacht, ras, woonplaats, totale energieverbruik, diabetes, roken, fysieke activiteit, inkomensniveau en opleiding.

Ook uit de meta-analyse van de eerdere onderzoeken komen soortgelijke cijfers naar voren. Veel voedingspatronen waarbij de energie voor minder dan 40% of voor meer dan 70% uit koolhydraten bestond lieten een hoger sterfterisico zien. Echter, werd het koolhydraatgehalte verlaagd ten gunste van plantaardige bronnen van vet en proteïne dan daalde juist het sterfterisico.

In de diverse onderzoeken zien we dat de sterfte met circa 20% stijgt bij vervanging van koolhydraten door dierlijk eiwit en vet – de Japanse studie (Nakamura) is een uitzondering. Het sterfterisico daalt met circa 20% als de koolhydraten worden vervangen door plantaardige eiwit en vet.

Vis, eieren en gevogelte?

Er bestaan zeer verschillende dierlijke voedingsmiddelen rijk aan proteïne en vet die in beginsel ook zeer verschillende effecten kunnen hebben op de gezondheid. Daarom hebben we het buitenbeentje van de ge-analyseerde studies – een Japans onderzoek – nog apart bestudeerd. In dat onderzoek liet, vooral bij vrouwen, een koolhydraatarm dieet een lagere sterfte en een lager risico op cardiovasculaire aandoeningen zien ook als men – virtueel – het koolhydraatgehalte verlaagde ten gunste van dierlijke voedingsmiddelen rijk aan eiwit en vet. Het onderzoek telde 9200 deelnemers die 29 jaar zijn gevolgd. Twee verschillen met vooral het Amerikaanse onderzoek zijn dat het koolhydraatgehalte gemiddeld hoger lag in Japan (60% t.o.v. 50% in westerse landen) en dat vis een belangrijke dierlijke voedingsbron betrof.  In het Amerikaanse onderzoek bestond het koolhydraatarme voedingspatroon uit meer:

‘ dierlijk voedsel met meer rundvlees, varkensvlees en lamsvlees als hoofdgerecht; rundvlees, varkensvlees en lam als bijgerecht en meer kip  en kaas dan koolhydraatrijke diëten’

De beroemdste nog levende voedingswetenschapper en co-auteur van de nu gepubliceerde studie Walter Willett zegt dan ook:

“Te veel en te weinig koolhydraten kunnen schadelijk zijn, maar het belangrijkste is het type vet, eiwit en koolhydraten”

Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis. Sara B. Seidelmann, M.D. c.s. The Lancet Public Health Published:August 16, 2018

Low-carbohydrate diets and cardiovascular and total mortality in Japanese: a 29-year follow-up of NIPPON DATA80 Yasuyuki Nakamura c.s. British Journal of Nutrition (2014), 112, 916–92

Gerelateerd: Veel of weinig proteïne?
Pesco-vegetariër of ‘By the Rivers of Babylon’
Selectie van het optimale dieet om af te vallen

Relatie koolhydraten, vet en sterfte

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.