Astaxanthine voor de huid

Een recente Japanse studie liet een duidelijke bescherming zien van de  carotenoïde astaxanthine tegen ultra violette (UV) straling.

In het 10 weken durende, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde onderzoek ontvingen 23 vrijwillige deelnemers ofwel 4 mg  astaxanthine uit de bloedregenalg (Haematococcus pluvialis) ofwel een onwerkzame placebo. Men kwam tot bovenstaande conclusie door bepaling van de minimale erytheemdosis (MED) te meten – de minimale dosis UV-licht die zichtbare roodheid veroorzaakt – en door UV-geïnduceerde veranderingen van vocht en trans-epidermaal waterverlies (TEWL) te analyseren.

Rechts ziet u het verschil in de doses zonlicht die verdragen wordt alvorens erythema (zonnebrand) optreedt. Links foto’s van de huid van twee personen – één uit de placebogroep en één uit de astaxanthinegroep na blootstelling aan UV licht aan het begin en op het einde van de suppletieperiode.

Al diverse malen eerder is onderzocht of astaxanthine de huid van mensen beschermt tegen overmatige blootstelling aan de zon en andere bronnen van UV licht. Een overzichtsartikel meldt 9 van dergelijke onderzoeken waarbij o.a.  verbeteringen werden waargenomen in rimpels, ouderdomsvlekgrootte, huidelasticiteit en huidtextuur. De gebruikte dagelijkse dosering varieerde van 2 mg tot 8 mg astaxanthine per dag. Sommige onderzoeken gebruikten niet alleen capsules maar ook een créme waar astaxanthine in was verwerkt.

Ook andere carotenoïdes bieden bescherming tegen de schadelijke gevolgen van blootstelling aan licht. Luteïne en zeaxanthine zijn carotenoïdes die vooral de ogen beschermen en lycopeen, caroteen en astaxanthine beschermen vooral de huid. Deze bescherming zorgt  niet alleen voor cosmetische voordelen maar waarschijnlijk neemt ook het risico op huidkanker af. De positieve effecten van astaxanthine worden toegeschreven aan de antioxidantwerking, de ontstekingsremmende werking en de positieve effecten op aspecten van het immuunsysteem. De meeste carotenoïdes zitten in groentes zoals wortelen ( alfa en beta caroteen), bladgroentes (luteïne) en tomaten (lycopeen). De plant die veel astaxanthine bevat,  de bloedregenalg, wordt niet door mensen gegeten maar door diverse vissen en schaaldieren. Daarom zijn de voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze stof afkomstig van de dieren die deze alg op het menu hebben staan zoals zalm, regenboogforel en garnalen.

Astaxanthin in Skin Health, Repair, and Disease: A Comprehensive Review.
Davinelli, c.s. S Nutrients. 2018 Apr 22;10(4)

The Protective Role of Astaxanthin for UV-Induced Skin Deterioration in Healthy People—A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial
Naoki Ito c.s. Nutrients 2018, 10(7), 817

Gerelateerd: Zeebanket

Erythema Solare

Astaxanthine vermindert oxidatieve stress bij overgewicht

Astaxanthine voor de hersenen

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.