Magnesium verbetert lichamelijk functioneren vrouwen

Magnesium vervult een fundamentele rol in de spierfunctie en is essentieel voor energiemetabolisme en spierontspanning en samentrekking. Magnesiumgebrek blijkt de inspanningscapaciteit en de fysieke prestaties te verminderen. Een groot bevolkingsonderzoek bij ouderen toonde een sterk verband aan tussen serummagnesiumgehaltes en de uitkomsten van verschillende spierprestatietesten. Een magnesiumtekort gaat ook gepaard met een verhoogde ontstekingsfase, spiercelveranderingen die toe te schrijven zijn aan verhoogde oxidatieve stress en verminderde intracellulaire calciumhomeostase. Al deze factoren hebben een negatieve invloed op de spiermassa en -functie en kunnen de sarcopenie (afname van de spierkracht) die met de ouderdom gepaard gaat verergeren.
Oudere mensen zijn om verschillende redenen bijzonder vatbaar voor magnesiumgebrek. Ze hebben vaak een onvoldoende inname via de voeding, een minder efficiënte absorptie van magnesium en grotere verliezen aan ontlasting en urine. Oudere vrouwen zijn mogelijk gevoeliger voor magnesiumtekort dan mannen, deels omdat ze meer kans hebben op osteoporose, wat de uitwisseling van magnesium tussen bot en bloed beperkt. Oudere vrouwen hebben ook een lage magnesiuminname in hun dieet: in Europa heeft 77% van de vrouwen ouder dan 65 jaar een voedingsinname lager dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (men hield een RDA van 320 mg voor vrouwen aan, maar er zijn verschillen per land) en 23% neemt minder dan tweederde van de RDA in. Nu is het vermoedelijk eerste klinische onderzoek bij oudere vrouwen uitgevoerd waarbij werd onderzocht of extra magnesium de spierkracht kan verbeteren.

Aan dit Italiaanse onderzoek deden 124 vrouwen van rond de 70 jaar mee. De gemiddelde magnesiuminname was relatief hoog, 380 mg per dag, en bij 43% lag deze onder de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Alle deelnemers deden mee aan een licht bewegingsprogramma en een deel kreeg 300 mg magnesium extra in de vorm van magnesiumoxide tabletten. Voor en na deze periode van 12 weken onderging men een standaardtest die het lichamelijk functioneren en de mate van sarcopenie beoordeelt. Deze bestond uit 3 onderdelen. Het aantal meters dat in 4 minuten gelopen kan worden, de snelheid waarmee men 5 keer vanuit een stoel kan opstaan en gaan zitten en evenwichtsoefeningen. Na 12 weken bleek dat de verbeteringen in de magnesiumgroep een stuk groter waren dan in de controlegroep. Zo konden de vrouwen die de extra magnesium hadden gekregen 12 meter per minuut verder lopen.

Effect of oral magnesium supplementation on physical performance in healthy elderly women involved in a weekly exercise program: a randomized controlled trial. Nicola Veronese Linda Berton c.s. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 100, Issue 3, 1 September 2014, Pages 974–981

Gerelateerd: Visolie voor spierkracht gepensioneerden
Meer eiwitten voor ouderen

Delen.

Eén gedachte over “Magnesium verbetert lichamelijk functioneren vrouwen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.