Graantje meepikken?

©Daria Shevtsova

Wetenschappers van de Tufts University in Boston (U.S.A.) drukken ons nogmaals op het hart dat het nuttigen van volkoren producten een veel positievere bijdrage levert voor gezondere darmen en betere immuunreacties dan alle ontbijtreepjes en witte boterhammetjes te samen. Gebruikers van een voedingspatroon met veel volkorengranen hadden minder ontstekingsbevorderende darmbacteriën,  een betere zuurgraad in hun ontlasting en meer goede bacteriën die korte ketenvetzuren produceren. De zuurgraad van ontlasting is een belangrijke maatstaf voor de beoordeling van de kwaliteit van aanwezige darmflora. Deze waarde geeft het resultaat weer van alle microbiële stofwisselingsprocessen in de dikke darm. Overigens niet te verwarren met de zuurgraad in de rest van het lichaam.

Méér volkoren 

Dit onderzoeksresultaat kwam voort uit een zes weken durend onderzoek onder 81 gezonde mannen en vrouwen in de leeftijd van 40-65 jaar. De eerste twee weken kreeg iedereen voedsel rijk aan geraffineerde granen. Vervolgens werden de deelnemers in twee groepen gesplitst waarbij 40 personen vier weken lang de “wittebroodsweken ” volgden, dat wil zeggen uitsluitend geraffineerde graanproducten aten en de anderen 41 volkoren granen kregen. Om vertekening van het onderzoek te voorkomen hadden beide groepen in het gebruik van vet, eiwit, fruit en groente dezelfde voedingswaarde. Het enige verschil was de graansoort. De maaltijden waren zo samengesteld dat geen van de deelnemers gewicht zou verliezen. Immers een toename in het gebruik van volkorenvezels kan hier voor verantwoordelijk zijn en dat zou de uitslag van het onderzoek kunnen vertroebelen. De balans werd opgemaakt…

Betere immuunreacties

Door het gebruik van volkorenproducten bleken er naast de gunstige effecten op het microbioom ook betere immuunreacties op te treden, zoals een toename van  T- geheugencellen, witte bloedcellen die zorgen voor een snelle herkenning van een antigeen.Bij de geraffineerde graneneters werd echter een lagere productie van het signaaleiwit cytokine TNF-alfa aangetroffen. En juist dit eiwitje is belangrijk voor de eerste verdedigingsfase van een indringer.

Als voedingsproduct is tarwe, haver, rogge , gerst, bruine rijst en quinoa pas volkoren als de graankorrel uit drie delen bestaat: de meelkern die binnenin zit, de kiem die zich aan de onderzijde van de korrel bevindt en de zemel – het jasje er omheen. De meeste goede voedingsstoffen bevinden zich in kiem en zemel. Als meelkern, zemel en kiem alle drie aanwezig zijn, zoals in zilvervliesrijst, havermout, volkorenbrood en volkorenpasta dan mag het product het predikaat “volkoren”dragen.  Geraffineerde granen zijn ontdaan van kiem en zemel en bevatten alleen nog de meelkern zoals in witte rijst, wit brood en witte pasta. Mijn advies: pik een “volkorengraantje” mee, en laat de “wittebroodsweken” zoveel mogelijk buiten beschouwing, nou ja, tenzij u gaat trouwen natuurlijk……

Substituting whole grains for refined grains in a 6-wk randomized trial has a modest effect on gut microbiota and immune and inflammatory markers of healthy adults. Sally M Vanegas, c.s. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 105, Issue 3, 1 March 2017, Pages 635–650

Gerelateerd: Witbrood soms beter dan volkoren

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.