Co-enzym Q10 verbetert risicofactoren na hartinfarct

Een Iraans onderzoek onderschrijft nogmaals het grote belang dat co-enzym Q10 kan hebben voor de cardiovasculaire gezondheid.

Aan het onderzoek deden 52 mensen mee. Allen hadden eerder een hartaanval gehad en kregen statines tegen een hoog (ldl)cholesterolgehalte en andere medicatie zoals béta blokkers en bloedverdunners. De helft kreeg 2 x daags 100 mg co-enzym Q10 en de andere helft kreeg placebo’s. Men mat het totaalcholesterol , LDL-C, high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C), de triglyceridegehaltes , de TC/HDL-C ratios, en plasma fibrinogeen gehaltes. Een chronisch verhoogd gehalte van laatstgenoemde stof – een stollingsfactor – toont aan dat er sprake is van laaggradige ontstekingen, bijvoorbeeld in de bloedvaten. Ook werd de bloeddruk gemeten. Na 12 weken bleek dat al deze cijfers waren verbeterd in de groep die de co-enzym Q 10 had gekregen. Sommige cijfers verbeterden ook in de placebogroep waardoor niet alle verbeteringen “statistisch significant” waren en dus konden worden toegeschreven aan de co-enzym Q10 maar ook aan de reguliere medicatie.

De cholesterolratio verbeterde door de co-enzym Q10

Alleen in de co-enzym Q10 groep steeg het goede HDL-C met 25% en normaliseerde het fibrinogeengehalte. Dit wijst er volgens de onderzoekers op dat de mate van atherosclerose was afgenomen.

Dit onderzoek levert weer een klein puzzelstukje in het bewijs voor het nut van deze voedingsstof voor hartpatiënten.

Effects of Coenzyme Q10 Supplementation on Serum Lipoproteins, Plasma Fibrinogen, and Blood Pressure in Patients With Hyperlipidemia and Myocardial Infarction
Mona Mohsen, c.s. Iranian red crescent medical Journal 2014

Gerelateerd: Co-enzym Q10 halveert sterfte bij hartfalen

Co-enzym Q10 + selenium halveert cardiovasculaire sterfte 

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.