De vitamine B6 paradox ontrafelt?

De 6 vormen van vitamine B6 (Engelstalig)

In Nederland was een tijd terug enige ophef over de nadelige bijwerkingen die vitaminetabletten met vitamine B6 kunnen veroorzaken. Lareb, de instantie die de bijwerkingen van medicatie bijhoudt, meldde in 2016 dat men tot dan toe 53 meldingen had ontvangen van klachten die mogelijk t.g.v. deze vitamine waren opgetreden. Het betreft zogenaamde neuropathische klachten als een doof gevoel, tintelingen en zenuwpijnen die veroorzaakt worden door zenuwschade. Het zijn dezelfde klachten die ook gemeld worden als gebreksverschijnselen. Dagelijkse doses tot 200 mg vitamine B6 werden nog niet zo lang geleden als veilig beschouwd maar in zeldzame gevallen kunnen deze neuropathische klachten al bij veel lagere doseringen ontstaan, zelfs bij 10 mg per dag gedurende langere tijd.

Een groep Maastrichtse wetenschappers onder leiding van promovendus Misha Vrolijk komt aan de hand van laboratoriumonderzoek tot de conclusie dat uitsluitend de pyridoxinevormen van deze vitamine de bijwerkingen kunnen veroorzaken o.a. doordat het bij sommige mensen een tekort veroorzaakt aan één van de actieve vormen van vitamine B6.

Er bestaan zes vormen van vitamine B6. Pyridoxine, pyridoxal, pyridoxamine en de fosfaatverbindingen met deze drie vormen. De meest actieve vorm is pyridoxalfosfaat, ook pyridoxal 5 fosfaat genoemd. In het menselijk lichaam worden deze vormen makkelijk in elkaar omgezet zo staat in de tekstboeken beschreven. Uit het labonderzoek dat nu heeft plaatsgevonden blijkt dat hoge doses pyridoxine het gehalte van pyridoxal 5 fosfaat afhankelijke enzymen kan verminderen en zenuwschade kan veroorzaken. Hoge doses van de andere vormen van deze vitamine hadden deze nadelige effecten niet. Als de conclusies juist zijn dan zouden de nadelige bijwerkingen sneller moeten verdwijnen door toediening van vitamine B6 in de vorm van pyridoxal 5 fosfaat. Dit is echter nog niet op mensen uitgetest.

Edit 3 juli 2020

Momenteel ben ik van mening dat de conclusies van dit onderzoek mogelijk niet kloppen d.w.z. de pyridoxal 5 fosfaatvorm van vitamine B6 verhoogt het B6 gehalte waarschijnlijk sterker dan bij inname van  pyridoxine  en kan ook neurologische klachten veroorzaken.

The vitamin B6 paradox: Supplementation with high concentrations of pyridoxine leads to decreased vitamin B6 function. Vrolijk MF, c.s. Toxicol In Vitro. 2017 Jul 14;44:206-212. doi: 10.1016/j.tiv.2017.07.009.

Delen.

Eén gedachte over “De vitamine B6 paradox ontrafelt?”

  1. Hierbij nog een niet gemeld geval van
    polyneuropathie,waarschijnlijk t.g.v. vit.B6
    (Solgar multivitamin, met een veel te hoog gehalte aan vitamine B6, jarenlang gebruikt )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.